UP demana a Agricultura recuperar uns 400.000 euros per al programa sanitari de les explotacions de conills del 2011

Unió de Pagesos (UP) ha demanat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) mesures urgents i contundents per poder resoldre la greu situació del sector cunícola, entre les quals recuperar els imports per al programa sanitari de les explotacions del 2011, que el sindicat quantifica en uns 400.000 euros. Unió de Pagesos ha traslladat aquestes demandes en una reunió mantinguda aquesta setmana amb director general del Departament, Alfons Vilarrasa; el subdirector general de Ramaderia, Quim Xifra, i el responsable de Polítiques Agroramaderes, Francesc Xavier Vila, els quals han respost que estudiaran les demandes.

Els representants del sindicat han demanat al Departament augmentar l’ajut per a l’assegurança de la retirada i destrucció dels animals morts fins arribar al màxim permès per la Unió Europea, així com prioritzar les explotacions cunícoles en els ajuts de competitivitat (primera instal·lació de joves, millora de la competitivitat, mitigació del canvi climàtic en explotacions i diversificació agrària).

Ajuts per a l’abandonament de la capacitat productiva

UP també ha plantejat al Departament articular ajuts per a l’abandonament de la capacitat productiva per a cunicultors amb més de 55 anys i més de 300 animals reproductors,  així com una adequació dels mòduls d’IRPF, entre altres mesures fiscals i financeres.

El sindicat ha insistit en que Agricultura s’impliqui i vetlli perquè l’Agència Catalana de la Competència faci un seguiment de les presumptes pràctiques constants d’abús de posició de domini per part de la gran distribució en la venda de carn de conill, sovint utilitzada com a producte reclam.

Unió de Pagesos ha presentat des de l’abril passat 23 denúncies davant l’administració catalana per presumpta venda a pèrdues, i davant l’Autoritat Catalana de la Competència per presumpta col·lusió tàcita contra les cadenes Caprabo, Carrefour i Mercadona, i en els últims mesos ha convocat diverses concentracions en protesta per aquestes pràctiques.

El sindicat agrari també ha reclamat al DARP que vetlli per escurçar el termini que preveu la Llei de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries per actualitzar la regulació de les llotges i mercats en origen de productes agraris (un màxim d’un any des del juliol passat), i ha recordat que en els últims dies el preu de la carn de conill en les llotges ha tornat a baixar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: