UP ha denunciat que el preu de llotja de la carn de porc s’ha reduït al voltant d’un 25% durant els últims dos mesos

DSC_0199Unió de Pagesos (UP) ha alertat que el preu de Mercolleida de la carn de porc s’ha reduït fins gairebé a un 25% en els últims dos mesos, situant-se a 0,953 euros per quilo viu durant la setmana del 3 al 10 de desembre. Per contra, aquesta davallada no ha repercutit en el preu de venda al públic (PVP) pagat pel consumidor, tenint en compte que aquest va pagar el llom fresc a 6,93 euros el quilo l’última setmana de novembre (PVP ponderat a nivell estatal segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat), un preu similar al de l’última setmana de juliol d’aquest any (6,96 euros el quilo), mentre que al ramader ara se li ha reduït el preu de llotja en un 24,12%.

Pèrdues de 15 euros per animal

El sindicat agrari ja va alertar fa unes setmanes que el preu cotitzat a la Llotja de Mercolleida havia baixat per sota del cost de producció; per tant, des de mitjans d’octubre els ramaders acumulen pèrdues a la seva explotació que s’estimen en aquests moments en uns 15 euros per animal.

Unió de Pagesos demana a les administracions que actuïn de manera contundent davant d’aquesta situació de crisi del sector porcí i de la posició d’abús constant de la gran distribució, i que vetllin per uns marges comercials justos per als productors. Pel que fa a les granges, el sindicat demana mesures concretes de finançament (crèdits tous a través de minimis i adequació dels mòduls a l’IRPF).

Respecte a la mesura de l’emmagatzematge privat, per a Unió de Pagesos no és la millor solució però considera favorable la seva aprovació per part de la Comissió Europea, que ha incrementat en un 20% el seu import econòmic, ha inclòs el greix, garrins fins a 20 kg, i permet que l’emmagatzematge de més de 60 dies es pugui treure la carn als 2 mesos sense penalització sempre i quan es destini a les exportacions.

Augment de producció, estabilitat del consum

El sindicat recorda, pel que fa al preu de llotja de la carn de porc, que tot i que la tendencia és que a la tardor el preu baixi i es recuperi a finals de gener, aquest any la producció ha augmentat, mentre el consum s’ha mantingut estable. Segons l’enquesta ramadera del ministeri d’Agricultura del maig del 2015, el nombre d’animals havia augmentat un 7,69% a Catalunya (a l’Estat un 4,94%); un 12,69% el nombre de garrins i un 9,8% el nombre total d’animals d’engreix (un 6,09% a l’Estat).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: