Ciuraneta critica la reducció del 75% de l’aportació de l’Estat a les ajudes al Programa de Desenvolupament Rural català

3398fd10-bb1a-401d-847e-7947b2857b04El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Jordi Ciuraneta, ha denunciat des de Madrid  les greus conseqüències que suposa per als agricultors i ramaders i pel món rural en general de casa nostra, la disminució d’aportacions de l’Estat en el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya vinculat a la nova Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2014-2020.

“Aquesta és una mostra més de la voluntat recentralitzadora de l’Estat que pretén anular -a través de l’ofec econòmic- les polítiques pròpies vinculades a la nova PAC que el Govern català i el sector han acordat”, ha dit Ciuraneta.

Ciuraneta, ha assenyalat que “a banda de la important davallada de fons –més del 75%- per al finançament de polítiques de desenvolupament rural, és inconcebible que la programació de desenvolupament rural i l’inici de la seva implementació s’hagi realitzat sense conèixer l’import i la forma en que hi participa l’Administració de l’Estat”.

El conseller ha recordat que en la Conferència Sectorial dels dies 20-21 de gener de 2014 es va “aprovar” per part del MAGRAMA que el cofinançament de la AGE als programes s’ha de calcular de la següent forma:

L’Administració General de l’Estat es compromet a aportar el 30% de la despesa nacional que correspongui a cada programa de Desenvolupament rural de les CCAA, calculat a la taxa màxima de cofinançament permesa pel Reglament (UE) 1305/2013 del Parlament Europeu i el Consell relatiu a l’ajut al Desenvolupament rural a través del Feader, tant per tipus de regió com per tipus de mesura.

Disminució del 75%

Tenint en compte aquesta metodologia de càlcul el pressupost de l’Administració general de l’Estat  al Pla de Desenvolupament Rural català 2014-2020 ha passa dels 230,4 milions d’euros de l’anterior període 57,3 milions d’euros, el que suposa una disminució del 75%. L’estimació de disminució del 75% en l’aportació de l’AGE al PDR de Catalunya comporta que, tot i els increments i esforços del FEADER i DARP (del 11% i del 2% respectivament), no hagin estat suficients per a contrarestar-la. Així el PDR.cat2020 s’ha vist disminuït en un 14% en relació al PDR 2007-2013.

A més, l’import a aportar pel MAGRAMA es preveu fraccionar fins al 2023, fent ús de la norma n+3, que permet executar els fons fins a 3 anys més tard de l’any d’assignació dels fons europeus, per tant, si es vol finalitzar l’execució del programa abans. Això no s’adequa al ritme d’execució del PDR de Catalunya, que preveu executar abans bona part de les operacions, el que suposarà que s’hauran d’avançar els fons de l’AGE.

Afectació a indústries agroalimentàries, regadius i camins rurals

Jordi Ciuraneta ha remarcat que “aquesta disminució del pressupost s’ha fet palesa de manera general en totes les mesures del programa i per tant afecta directament als beneficiaris potencials que s’acullen als ajuts que se’n deriven”. Així, aquest fet “s’ha fet palès de forma més accentuada als ajuts per a la transformació i comercialització dels productes agroalimentaris de les indústries agroalimentàries i també en matèria d’infraestructures agràries, com són els regadius (millores de l’eficiència dels regadius actuals i els nous regadius) i també els camins rurals i la concentració parcel·lària”.

Així, el Departament d’Agricultura preveu que en el 2016,  segon any d’implementació dels programes de desenvolupament, continuarà en una situació de provisionalitat. La Generalitat de Catalunya mitjançant el DARP haurà de fer front a la mala gestió, organització i descoordinació del MAGRAMA en matèria de finançament dels PDRs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: