Unió de Pagesos adverteix que la proposta de modificació de la DOP Garrigues suposarà un retrocés de la qualitat de l’oli

Unió de Pagesos (UP) ha alertat que la modificació de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) d’oli d’oliva Garrigues, impulsada pel seu consell regulador, suposarà un retrocés de la qualitat de l’oli d’oliva emparat sota aquest nom i perjudicarà totes les plantacions tradicionals que intenten assegurar la seva viabilitat econòmica, en benefici d’inversors i empreses alienes al sector. En aquest sentit, el sindicat ha presentat esmenes d’oposició a la sol·licitud de modificació no menor del Plec de Condicions de la DOP Garrigues.DSC_0192

UP s’oposa a l’ampliació de la zona geogràfica ja que suposa duplicar la superfície total dels municipis emparats per la DOP, passant de les 169.740 hectàrees actuals a les 332.792 hectàrees que implica la proposta d’ampliació, en els nous termes municipals, bàsicament, del Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera i la Segarra. Actualment, la superfície d’oliverars inscrits a la DOP Garrigues representa només el 58,3% de la superfície d’oliverars de tot l’àmbit geogràfic de la DOP actual, és a dir, hi ha 13.252 hectàrees d’oliverars que es podrien adherir a aquesta DOP per certificar la seva producció com a DOP Garrigues, però que no ho fan.

Ampliació de superfície abans de créixer territorialment

El sindicat defensa que no es produeixi cap ampliació territorial sense haver incrementat, prèviament i de manera significativa, la superfície d’oliveres i molins inscrits a l’actual DOP. Per això, insta el Consell Regulador perquè en lloc de proposar una ampliació de l’àmbit geogràfic treballi per establir les condicions necessàries perquè els actuals productors de la zona i molins no inscrits trobin interessant i important adherir-s’hi. Per a Unió de Pagesos, si la pagesia inscrita dins de la DOP percebés un preu superior per les seves olives respecte a la pagesia no inscrita, ràpidament s’incrementaria el nombre de pagesos i molins interessats en adherir-s’hi.

El sindicat adverteix que l’ampliació proposada pel Consell Regulador suposa estendre la marca Les Garrigues a territoris que no son zones oleícoles, i posa en perill els diferents projectes d’oleoturisme, actualment en marxa, i que pretenen, apart de vendre un oli d’oliva de qualitat, vendre uns valors paisatgístics i ecològics que són els propis i naturals de les Garrigues, amb oliveres centenàries, plantacions tradicionals, murs de pedra seca com a marges, etc., amb l’objectiu de diferenciar-se d’altres zones productores de la plana de Lleida.

UP ha denunciat que la proposta de modificació del Consell Regulador suposa un retrocés en la qualitat de l’oli d’oliva sota l’empara de la DOP Garrigues. Per al sindicat és clarament perjudicial per a aquesta DOP, l’oli de la qual fins ara s’ha identificat amb un producte de màxima qualitat, que el seu Consell Regulador proposi incloure-hi olis de menys qualitat i que es puguin etiquetar com a DOP Garrigues, ja que es menysvalora així la feina i la inversió pública i privada realitzada al llarg dels últims anys per assegurar un oli d’oliva de màxima qualitat i prestigi reconegut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: