JARC considera que les mesures d’emmagatzematge del porcí de la Comissió Europea no resoldran la crisi de preus

L’organització agrària JARC-COAG valora les mesures d’emmagatzematge establertes l’1 de desembre pel Comitè de Gestió de la Comissió Europea per al sector porcí, activades per pal·liar la crisi de mercat actual i la caiguda de preus que des de fa mesos pateixen els ramaders del porcí.Jaume Bernis a la seva explotacions_Alcarras_lleida

Jaume Bernis, Cap sectorial del Porcí de JARC-COAG, ha criticat la lentitud de la Comissió Europea en reaccionar. L’activació de l’emmagatzematge privat de la carn de porc no s’iniciarà fins el 4 de gener de 2016, sense establir el pressupost que s’hi destinarà, ni les quantitats a retirar per Estat Membre, ni el període durant el qual es podrà fer. En conseqüència, continuen les incerteses sobre la seva efectivitat.

El producte es podrà guardar durant un període de 3 a 5 mesos, però si no s’assegura una sortida esglaonada del mateix al mercat és molt possible que ens tornem a trobar que l’oferta pressioni els preus en origen a la baixa. A més, això coincidirà a l’inici del període de més calor, quan històricament s’observa que les cotitzacions tenen un lleu increment, per la disminució de l’oferta i l’augment del consum.

Retirada dels garrins de fins a 20 kg.

Com a aspectes positius l’organització agrària esmenta que per primera vegada s’inclou en la retirada els garrins de fins a 20 kg., tal i com va proposar l’Estat Espanyol a petició del sector. Aquest fet podria reduir l’oferta futura d’animals adults.

D’altra banda, informen que s’ha despenalitzat la sortida avançada de producte cap al mercat, sempre i quan s’adreci a exportació a països tercers i es compleixi un mínim de seixanta dies d’emmagatzematge. Aquest darrer punt podria afavorir la sortida esglaonada, però el seu ús és incert, per tant, JARC-COAG considera que s’hauria d’incentivar i controlar.

En l’àmbit de millores, Bernis també inclou el fet que la quantia de les ajudes per retirada s’han incrementat fins un 20% respecte les activades a inicis de març d’enguany, però aclareix que continuen sent inferiors a les de 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: