JARC-COAG xifra en més d’un 20% la pèrdua de la collita d’olives a Catalunya pel temporal de vent del cap de setmana

L’organització agrària JARC-COAG ha quantificat en un 20% la pèrdua de la collita d’olives a Catalunya com a conseqüència de l’episodi de ventades patit durant el passat cap de setmana. El vent ha llençat a terra les olives en un dels pitjors moments, ja que els pagesos es troben en ple període de recol·lecció. El Cap Sectorial de l’Olivera i l’Oli de JARC-COAG, Lluís Gaya, comenta que “la ventada ha perjudicat encara més les oliveres que ja arrossegaven problemes derivats de la sequera”.Les Garrigues_Lleida_Efectes ventada_23112015

Aquesta disminució de la producció d’olives se suma a les ja anunciades en les previsions de campanya, que estimen la caiguda al voltant d’un 37% respecte l’any anterior, passant de 168.596 tones a les 106.439 previstes per aquest. La rebaixa es concreta als diferents territoris de la següent forma: -38% a les comarques de Lleida, -44% a les de Tarragona, destacant un -55% a les Terres de l’Ebre, i -25% a les de Barcelona.

Lleida

A les comarques de Lleida, com dèiem la ventada ha afectat al voltant d’un 20% de la collita. El Cap Sectorial de l’Olivera i l’Oli de JARC-COAG, Lluís Gaya, recorda que “el temporal ha arribat en un moment delicat per les oliveres perquè els productors estem collint”. Gaya critica que les compensacions per ventades que preveuen les assegurances són molt limitades o inexistents, per tant, es més necessari compensar-les la reducció de producció amb una disminució dels mòduls de l’IRPF.

Girona

El temporal de vent ha afectat també un 20% de la collita d’olives a Girona. El president de JARC-COAG a Girona, Joaquim Suñer, explica que a hores d’ara el vent encara continua bufant amb força. “De moment, ha trencat branques i ha tirat a terra les olives més verdes que no s’han recollit”, ha indicat Suñer, que lamenta que les assegurances agràries no protegeixen íntegrament les oliveres davant d’aquest tipus de fenòmens perquè els considera “vents típics de la zona”. Des de JARC-COAG es demana al Ministeri d’Agricultura que revisi aquesta situació i tingui en compte que algunes olives que han caigut, tot i que es poden recuperar amb un cost de recol·lecció més alt, no es podran comercialitzaran com a qualitat màxima, amb la consegüent pèrdua d’ingressos pels pagesos.

Tarragona

A les comarques de Tarragona, la ventada del cap de setmana ha afectat a més d’un 20% de la producció, però la reducció serà encara més gran pels efectes de la mosca de l’olivera. El Vicepresident de JARC-COAG a Tarragona, Xavier Vela, assegura que “un vent tan fort no acostuma a bufar a finals de novembre i ens ha agafat per sorpresa. El temporal s’ha afegit als efectes de la mosca de l’olivera del passat mes de setembre i a uns arbres que han passat de patir estrès hídric a tenir un excés d’aigua. Per aquest motiu, està previst que la collita a les comarques de Tarragona encara sigui menor que a la resta de Catalunya.

Segons les dades aportades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), els registres de vent van arribar als 130 Km/h a Portbou (l’Alt Empordà) i van superar els 80 a poblacions com El Perelló (Baix Ebre) i Cabrils (El Maresme). Durant el cap de setmana, el Departament d’Interior va activar l’alerta Procicat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: