La CE llança una eina informàtica per a combatre possibles pràctiques fraudulentes en el sector agroalimentari

La Comissió Europea (CE) ha llançat una eina informàtica, coneguda com a sistema d’Assistència Administrativa i Cooperació (AAC), per a facilitar l’intercanvi d’informació administrativa entre les autoritats nacionals que treballen per combatre violacions transfronterers a Europa.

Arran de l’escàndol de la carn de cavall de 2013, la Comissió va elaborar un pla d’acció per enfortir els controls de la cadena de subministrament d’aliments. Una d’aquestes mesures va ser la creació d’un mecanisme paneuropeu per assegurar l’intercanvi ràpid d’informació entre les autoritats nacionals i la Comissió en els casos sospitosos de frau aliments.

Cooperació transfronterera

Com a resultat, va néixer la Xarxa Europea contra el Frau d’Aliments (FFN) que  s’encarrega de gestionar les sol·licituds per a la cooperació transfronterera. Cada Estat membre ha designat un punt de contacte per a gestionar les peticions dels punts de contacte dels altres Estats membres que formen part de la xarxa. Aquesta xarxa està en funcionament des de juliol de 2013 i des de la seva creació, la Comissió ha observat un marcat increment en el nombre d’intercanvis, de 30 el 2013 fins a 90 en el temps transcorregut de 2015, la qual cosa suma 180 casos en total des de la seva creació.

La cooperació transfronterera contribueix a millorar la capacitat de les autoritats nacionals per a: detectar i prevenir infraccions transfrontereres de les regles de la cadena alimentària de la UE; i, si cal, recopilar la informació que es necessita per a remetre un cas per a una major investigació i garantir mesures d’execució apropiades.

Etiquetatge incorrecte i falsificació de certificacions

L’informe d’activitats del FFN per al 2014 revela que els intercanvis sobre presumptes fraus es refereixen principalment a l’etiquetatge incorrecte (per exemple, pel que fa al marcatge de dates, l’addició d’aigua o ingredients), la falsificació de certificacions i/o documents i  les substitucions, com la substitució d’una espècie de major valor  per una altra de menor valor (per exemple, la substitució d’abadejo per bacallà). És important destacar, però, que no es poden extreure conclusions estadístiques d’aquestes dades, atès que els Estats membres també podran intercanviar informació fora de la FFN i que els casos que no tinguin una dimensió transfronterera, és a dir, els que es produeixen a nivell purament nacional, no s’intercanviaran a través de la xarxa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: