Unió de Pagesos denuncia que el projecte de Reial Decret que regularà els ajuts per al sector lacti comporta que alguns ramaders rebran 14 vegades més per litre que altres

Unió de Pagesos denuncia la manca d’equitat i de criteris objectius en el repartiment dels ajuts per al sector de la llet que recull el projecte de Reial Decret que els regularà, presentat avui pel ministeri d’Agricultura, i que van destinats a compensar les dificultats econòmiques en aquest sector. El repartiment d’aquests ajuts pot suposar que a uns ramaders se’ls assigni un màxim de 0,0107 euros per litre de llet d’ajut, mentre altres puguin rebre quantitats superiors a 0,1490 euros per litre; és a dir, 14 vegades més.DSCN6179

Unió de Pagesos presentarà observacions davant el Ministeri d’Agricultura per corregir les discriminacions il·legals que conté el projecte de Reial Decret, i ho denunciarà davant la Comissió Europea en cas de no ser corregit, ja que contravenen el que estableix el Reglament comunitari 2015/1853, segons el qual els estats han de repartir l’ajut comunitari per al sector, de 25,5 milions d’euros, amb criteris objectius i no discriminatoris, i amb la condició de que els pagaments resultants no falsegin la competència. El reglament afegeix que si els estats membres decideixen concedir un ajut suplementari l’han de repartir amb les mateixes condicions d’objectivitat.

En l’esborrany de Reial Decret, l’Estat espanyol proposa repartir els 25,5 milions d’euros comunitaris amb el mateix import per a tots: 0,0107 euros/kg. En canvi, el mateix text proposa repartir els 20 milions d’euros estatals assignant 300 euros per vaca a les explotacions que no han arribat a un cert llindar en les liquidacions del període esmentat, i 110 euros per vaca a les que no han arribat a un segon llindar.

Ajut discriminatori

Per al sindicat agrari català, l’ajut per vaca és discriminatori, ja que hi ha un gran ventall de productivitats entre tipus d’explotacions i zones productores i, per tant, suposa diferents nivells d’ajut per litre. A més, els estudis en què es basen els dos llindars per poder accedir a l’ajut estatal tenen un caràcter d’aproximació, però en cap cas són representatius de la realitat del sector.

Unió de Pagesos ja va manifestar fa temps que el sistema de càlcul de l’ajut estatal discrimina positivament unes zones ramaderes en perjudici d’altres.

Cal afegir, a més, que per al càlcul de les liquidacions s’han de tenir en compte les bonificacions i penalitzacions per qüestions de qualitat: això vol dir que seran compensats ramaders que han rebut preus baixos a causa de no invertir en qualitat. També pot suposar que certes indústries que apliquen preus abusius acabin beneficiant-se d’aquest ajut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: