Carn vermella, vegetarians, càncer colorectal

“No hi ha cap diferència en les taxes de càncer colorectal entre els consumidors de carn i vegetarians segons un estudi”, deia una nota publicada el 28 d’octubre.

Recordo que el passat 26 d’octubre va saltar la notícia: “la carn processada i la carn vermella produeixen càncer colorectal”. Era notícia en tots els mitjans de comunicació per que l’Agència per a la investigació contra el Càncer, dependent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) havia afirmat que la carn processada i possiblement també la carn vermella eren les culpables de la producció d’un percentatge d’aquest tipus de tumors. No obstant això la OMS, vull interpretar, que el que volia dir és que menjar carn vermella i processada, com a part d’una dieta equilibrada, causa càncer: cap aliment, en si, provoca càncer. Tampoc diu que és tan perillós com fumar, com s’ha dit en algunes informacions, perquè se li ha posat en la mateixa línia de perillositat. L’OMS ha indicat que el risc procedent de la carn processada segueix sent petit, destacava Maureen Strong, responsable de Nutrició de la interprofessional britànica del boví i d’oví del Regne Unit.

El Govern Britànic, partint d’un informe preparat per Nutrició de la interprofessional britànica del boví i d’oví, va analitzar les mateixes proves el 2010 i va recomanar als consumidors que no es mengi més de 70 grams de carn vermella i processada al dia, “i això és exactament el que la gran majoria dels consumidors estem fent”, recorda Strong. El Govern ja ha dit que aquest consell no està canviant. L’OMS suggereix que el consum, dos dies per setmana, de 50 grams de carn processada comporta un petit augment del risc. No obstant això el consum mitjà en països com el Regne Unit és només de 17 grams per dia. La gent hauria de menjar tres vegades els seus nivells actuals per augmentar el seu risc.

Recordem que la carn vermella i processada juga un paper important en una dieta equilibrada, proporcionant proteïnes, ferro, zinc i vitamines B. No hi ha evidència que l’eliminació de la carn de la dieta ens protegeixi contra el càncer. De fet, “un estudi realitzat a llarg termini per la Universitat d’Òxford ha demostrat que no hi ha cap diferència en les taxes de càncer colorectal entre els consumidors de carn i vegetarians”, conclou Maureen Strong.

Informació addicional:

-El Paper de l’OMS és observar si hi ha un risc hipotètic. No defineix el grau de risc. No obstant això, el fet que la carn processada es trobi en la mateixa categoria que el tabaquisme i que una altra sèrie de substàncies no vol dir que sigui tan perjudicial com elles, encara que dóna a pensar i dubtar de la rectitud de l’OMS. No obstant això, tota l’evidència científica analitzada per l’OMS suggereix que el potencial augment en el risc de menjar carn vermella i processada és en realitat molt petit. Alguns mitjans han realitzat titulars alarmistes sobre això i no l’OMS; cal pensar que la forma com s’ha donat a conèixer el resultat de l’informe de l’Agència si pretenia crear alarma.

-Les últimes dades de l’Enquesta Nacional de la Dieta i Nutrició al Regne Unit mostren que el consum mitjà dels adults de la carn vermella i processada és 71 grams per dia (54 grams de carn vermella i 17 grams de processament). Aquesta darrera xifra està per sota de la mitjana europea que és de 24 grams de carn processada per dia. Pensem que la mitjana europea també està per sota de la recomanada per l’OMS.

Per acabar vull dir que cal demanar a aquesta prestigiosa entitat una mica més de rigor. ¿No havien llegit l’estudi de la Universitat d’Òxford: “no hi ha cap diferència en les taxes de càncer colorectal entre els consumidors de carn i vegetarians”.

Jesús Domingo, vicepresident 1r d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: