Per què matar l’agricultura si es pot morir sola!

En uns moments en que els agricultors i els ramaders es veuen abocats a tancar les explotacions per que no queden recursos econòmics, les reserves econòmiques ja no existeixen i els productes es venen per sota els costos de producció, per que matar l’agricultura si s’està morint sola?

Constantment, en els mitjans de comunicació es parla de les dificultats que té aquests sector i dels ajuts que la Unió Europea (UE) li destina per pal·liar la situació. La realitat és una altra molt diferent.

Des de fa més d’un mes, la Comissió Europea va autoritzar als països membres l’avançament de les subvencions al 16 ó 17 d’octubre. Quina es la realitat? El pagament no es farà en aquestes dates, al menys a Catalunya.

La situació a nivell administratiu de Catalunya és que no hi ha hagut el temps suficient per acomplir la normativa europea quant a inspeccions i altres requisits i que, per tant, es pagarà a mitjans o finals de novembre. L’any 2014 es va fer la primera bestreta el 30 d’octubre.

Es diu que aquest any és molt més difícil per que tot ha canviat. Això no es pot dir quan el sector està absolutament ofegat pels deutes i que l’únic que necessita es poder pagar deutes. Tots els sectors estan venent els seus productes a preus inferiors des de fa més de 20 anys. Els preus que s’han de pagar per la llum,  el gasoil, matèries primes, reparacions, transport de les mateixes i un llarg etc… si s’ha apujat durant tot aquest temps. Com es pretén que el sector tiri endavant?

On son els polítics que haurien de prendre la decisió política que alleugeri als funcionaris de les seves responsabilitats? El país ha de continuar funcionant. El tema del dia es un fabricant de vehicles, el Tribunal Constitucional i un seguit de qüestions que no cal escriure per que és sabut per tots. Però qui se’n recorda del sector agrari?

La compensació que rebien els agricultors i ramaders de zones de muntanya corresponent a l’any 2014 s’ha pagat aquests dies, però perquè es veu reduïda en el 50 %? És que no estan en condicions molt més difícils que aquells que tenen les seves explotacions en zones de menys dificultats? Podem assegurar que les distàncies que s’han de cobrir per qualsevol activitat ja sigui comercial o personal, són molt més costoses en temps i en combustible. Per que aquesta reducció? Qui en té la resposta política?

En contra de reduir el pressupost per a l’agricultura

Tan sols ens faltava la darrera comunicació de la Comissió Europea: Els muntants econòmics per als immigrants que arriben a Europa es trauran del pressupost de l’agricultura. No estem en absolut en contra que s’ajudi a aquestes persones que ho deixen tot, pàtria, casa i família… però si estem en contra de que l’agricultura sigui qui vegi reduït el seu pressupost. És que no hi ha altres partides pressupostàries? En que pensa Europa? En un mercat totalment obert i que visqui qui pugui? Aquests seran els agricultors i ramaders europeus?

Es deia, fa anys, que Espanya era la reserva espiritual del món. Ara, sembla que Europa s’ha de convertir en la reserva mediambiental. Estem d’acord per que els agricultors i els ramaders tenim en la terra i en la seva conservació la font i la base de les nostres empreses, però ja n’hi ha prou… El món va reduint terres verges per augmentar la seva producció agrícola i nosaltres, mentre, anem reduint les explotacions perquè no se sostenen econòmicament.

Aquest darrer, per el moment, atac a l’economia de les explotacions per part de la Generalitat de Catalunya es inconcebible. Si la resta de les CCAA paguen el dia 16 d’octubre uns diners que són imprescindibles per aguantar uns mesos més, per que no hi ha cap polític que prengui la decisió i exoneri als funcionaris d’una responsabilitat que no els hi correspon assumir.

De seguir en aquest oblit polític envers el sector agrícola i ramader, no caldrà que es mati l’agricultura, es morirà sola, però d’inanició.

Rosa March, sòcia d’Agropres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: