El conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha visitat la parcel•la d’arròs afectada pel cargol poma al Baix Empordà

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, durant la seva visita territorial de 2 dies a la demarcació de Girona, s’ha volgut desplaçar fins a la finca on aquest mes d’agost es va detectar la presència de l’espècie invasora del cargol poma. El conseller ha estat acompanyat en aquesta visita del Delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesus, dels alcaldes de Palau-Sator, Fontanilles i Torroella de Montgrí, l’alcaldessa de Pals, el president de l’Agrupació de Defensa Vegetal ‘Arròs de Pals’, i representants d’organitzacions i cooperatives agràries.6d56b22e-f131-42a7-bb61-dc37cd1ea089

La setmana passada es va executar l’aplicació aèria de saponines a la parcel·la d’arròs afectada per la plaga del cargol poma dels municipis de Palau-sator i Fontanilles al Baix Empordà.  Es va tractar tota la parcel·la, que té un total de 2,9 hectàrees. En els pròxims dies s’aplicarà un altra substància, cianamida càlcica, que servirà per reforçar el tractament que s’està realitzant per combatre aquesta espècie invasora.

Aquest tractament immediat amb saponines va ser acordat per la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà, constituïda el passat dia 19 d’agost, i de la qual formen part representants de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Cos d’Agents Rurals, de Forestal Catalana, de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l’arròs de Pals, de la Comunitat de Regants del reg del Molí de Pals, del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, i de les organitzacions professionals agràries, entre altres representants del sector.

Mesures immediates

Aquesta és una acció més de les mesures immediates i contundents de prevenció i eradicació del cargol poma. Des del primer moment que es van detectar, al capvespre del dia 12 d’agost, les primeres postes de cargol a la parcel·la  afectada, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura i l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals estan fent prospeccions intensives, no sols de la parcel·la afectada (2 vegades a la setmana), sinó de parcel·les veïnes, canals i desguassos. Fins ara s’han detectat 4 cargols adults i 28 postes.

Les accions que s’estan prenent estan d’acord amb el que estableix la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la Unió Europea (UE) i la propagació al seu interior del cargol poma. Entre aquestes mesures està l’establiment d’una zona demarcada, que consisteix en una zona oficialment infestada i una zona tampó, on cal prendre mesures contundents d’eradicació.

El Departament d’Agricultura va presentar una denúncia davant la sospita que l’arribada del cargol poma al Baix Empordà sigui deguda a una actuació dolosa. En aquest sentit, els Agents Rurals a Girona estan realitzant controls en vehicles per evitar noves introduccions de cargol a la zona.

El Departament, conjuntament amb l’ADV de l’arròs de Pals, continuarà amb el Pla d’Acció previst per tal d’eradicar el cargol poma de la zona arrossera del Baix Empordà, sempre d’acord amb els acords consensuats de la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: