JARC-COAG posa en marxa per primera vegada la retirada de fruita per no collita a tot l’Estat en un camp a Lleida

Avui dilluns 24 d’agost s’ha fet per primera vegada a l’Estat espanyol la retirada per no collita de fruita. Ha estat en un camp d’un productor de Lleida de l’organització agrària JARC-COAG. Aquesta és una de les mesures que l’organització agrària defensa com a imprescindible per fer front a la crisi de preus que viu el sector.IMG_0675

Finalment, s’ha establert dins les mesures excepcionals del reglament 1369/2015 publicat el 8 d’agost. Unes mesures que s’han tirat endavant per fer front a la greu crisi de preus del sector i que aquest any, almenys, s’han publicat abans que l’any passat, cosa que ha permès que els productors s’hi puguin acollir en plena campanya.

La no collita consisteix en tirar a terra la fruita dins la mateixa finca perquè sigui destruïda i incorporada al sòl com a adob orgànic, establint tots els controls fitosanitaris i mediambientals corresponents. De moment, a l’Estat espanyol només s’havia dut a terme en el conreu de l’horta, i va ser durant la crisi del cogombre. Per tant, és la primera vegada que es posa en marxa aquesta mesura en fruita dolça a tot l’Estat. JARC-COAG defensa que aquesta mesura és la més immediata en la retirada del producte, el que suposa menys costos i té un efecte més directe sobre els productors.

Mesures ràpides i immediates

L’organització agrària defensa mesures ràpides, immediates i eficients per front a la crisi de preus que viu el sector. Amb la mesura de no collita, s’aconsegueix destruir la producció a la pròpia finca incorporant-la com a adob orgànic al sòl. Aquesta retirada implica una ajuda de Brussel·les de 0,20€/kg i de 0,13€/kg pels productors que no estan integrats en una Organització de Productors.

Els costos de producció encara se situen entre els 0,35 i 0,40€/kg, això vol dir que ni amb aquests 0,27€/kg (inclou l’ajuda de 0,20€/kg i 0,07€/kg de maneig de la fruita) els productors no cobreixen costos. Per tant, JARC-COAG considera “inadmisible” que es pugui acceptar una xifra inferior.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: