UP considera cínic que la CE no activi les mesures europees extraordinàries per a crisis greus de preus en la fruita dolça

Unió de Pagesos (UP) considera que la crisi de preus en fruita dolça ha arribat a un punt límit en el que resulta injustificada, incomprensible i cínica la inacció de la Comissió Europea quan no activa les mesures extraordinàries contemplades per la Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses. El sindicat valora que el manteniment dels preus baixos en origen, en una situació de manca d’estocs, només s’explica per la presumpta situació d’abús de posició de domini que fa que els principals operadors de la gran distribució centreeuropea puguin, fàcilment, condicionar el mercat, per així poder continuar mantenint els elevats marges de benefici que van aconseguir l’any passat a causa de l’enfonsament de preus des d’inicis de campanya, agreujat pel veto rus.DSCN4942

Aquesta campanya va començar amb uns preus en origen, segons marca la Llotja de Mercolleida, d’entre 35 i 40 cèntims d’euro per quilo pels calibres inferiors (calibre B) la setmana del 22 al 28 de juny, però a la setmana següent els preus ja van baixar 5 cèntims d’euro per quilo, i a la tercera setmana van tornar a caure fins els 25 cèntims d’euro per quilo. La setmana del 13 al 19 de juliol el preu ja havia arribat als 20 cèntims d’euro per quilo i havia fet tirar a la baixa els preus de calibres superiors uns 10 cèntims d’euro per quilo, situant-los a un preu d’entre els 30 i 40 cèntims d’euro per quilo.

El sector productor ve d’una nefasta campanya de préssec i nectarina el 2014 per solapaments de pics de producció, una gran distribució que sempre tira a la baixa i l’agreujant del veto rus, i ha iniciat una campanya 2015 molt equilibrada, amb més demanda que oferta, però que no s’ha traduït amb uns preus equilibrats, sinó que es manté la situació de crisi greu de preus que provoca una pertorbació del mercat. La continuïtat de preus per sota costos de producció fa inviable l’activitat agrària de les empreses familiars agràries, és a dir, qüestiona la viabilitat de l’actual model productiu fructícola català.

Prohibició dels calibres i categories inferiors

Davant d’aquesta situació el sindicat demana a la Comissió que actuï d’una vegada i es decideixi a prohibir la comercialització dels calibres i categories inferiors de préssec i nectarina, els que més pressiona en el preu la gran distribució. També demana que s’aixequin d’una vegada les normes de la competència sobre les organitzacions de productors per tal que puguin arribar a pactes concrets per equilibrar la balança de la capacitat de marcar el preu, que ara recau en l’única mà de la distribució, és a dir, en molt poques mans que s’acaben condicionant i creant situacions de col·lusió tàcita i abús de posició de domini que distorsionen el mercat. Aquestes dues mesures no tenen efecte sobre el pressupost de la Unió Europea, i no s’entén perquè la Comissió no les activa. El sindicat reclama per al sector productor eines per poder ser més fort en les negociacions comercials amb els distribuïdors.

En aquest sentit, Unió de Pagesos adverteix que comparant els preus en origen i destí de la campanya actual i la campanya 2012 de préssecs i nectarines les dades mostren que l’any 2012, mentre el preu en destí dels préssecs i les nectarines va rondar els 2,75 €/kg, el preu en origen es situava al voltant dels 50 cèntims d’euros per quilo. Aquest 2015, el preu en destí no ha baixat dels 2,50 €/kg de mitjana però el preu en origen ha caigut fins els 20 cèntims d’euros per quilo. O el que és el mateix mentre que el preu en destí només a baixat un 9% el preu en origen ha caigut un 60%.

Accions de protesta contra grans cadenes alemanyes

Per aquests motius, Unió de Pagesos també estudia accions de protesta contra les grans cadenes alemanyes de distribució Lidl i Aldi, per denunciar que estan pressionant els preus a la baixa d’una manera que presumptament pot constituir un incompliment de les normes de la competència. Per aquest motiu, prepara denúncies contra aquestes cadenes de distribució davant de les autoritats alemanyes de la competència.

El sindicat agrari tampoc descarta dur a terme altres accions contra aquells establiments que, aprofitant la situació de crisi, iniciïn campanyes reclam amb préssecs i nectarines amb preus extraordinàriament baixos. Per aquests motius, el sindicat alerta a la distribució catalana que el continuarà amatent per denunciar qualsevol situació de conductes paral·leles en les ofertes de fruita dolça.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: