Una forta tempesta de pluja, vent i pedra ha afectat al voltant d’unes 22.000 hectàrees de conreus del pla de Lleida

Una forta tempesta de pluja, vent i pedra de fins a mida de 1 euro, ha afectat la zona mitja de la comarca del Segrià durant la tarda del divendres 31 de juliol. Ràpidament, s’ha desplaçat cap a la comarca del Pla d’Urgell i el nord de les Garrigues, tot i que amb pedra més petita.6be8dc68-97fb-40ae-8e58-11e92d2df988

Aquesta tempesta ha afectat una àrea molt extensa d’un total de 21.998 ha de fruita dolça i blat de moro.  Aquesta àrea s’ha pogut delimitar per diverses fonts: agricultors,  cooperatives, ADV de les Terres de Ponent, etc. Així mateix,  s’ha verificat amb la superposició de mapes d’abast de la tempesta amb la base de dades de cultius del Departament d’Agricultura.

Aquests cultius no han estat afectats d’igual manera  i cal tenir en compte diversos factors: una part de la fruita d’os, així com una petita part de la  fruita  de llavor (com és el cas d’algunes varietats de pera) ja està recol·lectada. En el cas del blat de moro l’afectació  es podra veure en dies posteriors.

Tempesta virulenta

A la comarca del Segrià la tempesta ha passat de forma molt virulenta pels municipis d’Aitona, Seròs, Els Alamús, Artesa de Lleida, Soses, Alcarràs, Torres de Segre, Sunyer, Sudanell, Montoliu de Lleida, Albatàrrec, Puigverd de Lleida i Lleida (partides de Butsènit, Rufea, Malgovern, Caparrella, Femosa, Vinatesa i Terme de Grealó), causant inundacions i importants danys estructurals en centrals hortofructícoles i magatzems, així com vehicles i tot tipus de cultius, on molts arbres han estat arrencats pel vent.

En el cas del Pla d’Urgell la pedra ha afectat principalment els municipis de Golmés, Castellnou de Seana i Miralcamp; també s’han vist afectats, però amb danys de menys importancia, Torregrossa, Vila-sana, Mollerussa, Bell-lloc d’Urgell i Vilanova de Bellpuig, Borges Blanques, Arbeca i Juneda, aquestes tres darreres de la comarca de les Garrigues.

A Torregrossa tot i que els danys a la pera pel vent sembla que no superaran el 30 %, si es té en compte l’anterior tempesta de vent poden superar el 50 % de la producció en unes 220 ha.13254619-69d3-4f2a-826a-8c07ae263728

En definitiva, els cultius més afectats han estat la fruita dolça, així com en algun municipi  el panís i les ametlles (40 ha) encara per recol·lectar. Els danys produïts s’han degut tant a la pedra caiguda (d’uns 2-3 cm de diàmetre) com a la intensa pluja i el fort vent. A més, s’han produït en totes les espècies de fruita que estaven per recol·lectar, tenint en compte l’especial afecció de la pera per l’efecte del vent. Els danys han estat molt elevats, la majoria de zones del 50% en amunt, i fins el 100% en bona part de les superfícies afectades.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: