El Ministeri d’Agricultura ha elaborat unes recomanacions bàsiques per evitar que es produeixin incendis forestals

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, davant la campanya d’estiu, vol conscienciar la societat del dany que produeixen els incendis forestals, i l’important paper que juguen els codis de conducta i hàbits en la prevenció de aquests sinistres.DSCN4596

Per això, ha elaborat unes recomanacions bàsiques, per extremar al màxim les precaucions en aquelles activitats que puguin provocar l’inici d’un incendi.

El Ministeri recorda que el 95 % dels focs forestals es deuen a l’acció humana. Distraccions, imprudències, manca d’atenció, irresponsabilitat o la seva provocació de forma intencionada, són les principals causes dels focs que es produeixen a l’Estat espanyol tots els estius.

Per a la seva extinció, el Ministeri d’Agricultura dedica cada any importants recursos econòmics, materials i humans. Per aquest motiu, resulta fonamental la col·laboració de tots els ciutadans, en el convenciment que la millor estratègia per actuar contra els incendis forestals és, sens dubte, evitar que es produeixin.

Excursions i acampades

La prevenció dels incendis és fonamental en les excursions i acampades. Per això cal recordar que no s’han de llençar burilles enceses a terra ni llançar o deixar escombraries fora de les papereres, ja que determinats residus poden afavorir l’inici d’un incendi.

També es recorda que les fogueres només poden fer-se en zones i èpoques autoritzades. A més, és recomanable no deixar llums encesos al absentar-se del campament.

Si l’excursionista veu un incendi, el primer que ha de fer és avisar i demanar ajuda al número de telèfon 112. En el cas que es vegi amenaçat pel foc, es recomana intentar vorejar-lo i fugir ràpidament, procurant no pujar per la muntanya, ja que el foc avança més ràpidament que les persones. En aquest cas, el més convenient és no carregar amb més coses de les que realment són necessàries.

En el cas de viatjar en un vehicle, es recorda la prohibició de llençar burilles per la finestreta o altres objectes que puguin servir de combustible al foc.

A les activitats agràries

A la crema de rostolls, el Ministeri recorda que s’ha de sol·licitar l’autorització necessària i, en tot cas, evitar-les en dies de vent fort o de sequera. Si es realitza aquesta activitat, s’ha de vigilar la crema i no abandonar-la fins no estar segur que estigui totalment apagada.

També s’ha de sol·licitar autorització a les cremes per a la neteja de les muntanyes, que només es podran realitzar en els períodes autoritzats i mai en dies de vent o sequera.

A les cases de camp i urbanitzacions

D’altra banda, el Ministeri d’Agricultura vol sensibilitzar els ciutadans sobre la necessitat de mantenir nets els camins i les carreteres. Dins dels habitatges, és convenient instal·lar mataguspires a les xemeneies i evitar als jardins l’excessiva frondositat i vegetació seca. Així mateix, es recalca la importància de mantenir sempre netes les teulades i les xemeneies.

Alhora, convé recordar que, en les proximitats de zones forestals i en èpoques de risc, no s’han d’emprar motoserres, desbrossadores, soldadors, serres radials o eines que puguin provocar espurnes i, per tant, incendis forestals.

Participació en l’extinció

En el cas que un ciutadà participi en l’extinció d’un incendi forestal, Agricultura recomana no treballar mai aïllat i posar-se sempre a les ordres de l’autoritat competent.

Per últim cal assenyalar que, quan un avió va llançar aigua, cal procurar protegir-se i allunyar-se de la seva trajectòria. També és important apuntar que no s’ha de llançar aigua als cables elèctrics.

JDM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: