Normes Impròpies per a la cunicultura ecològica

En data 5 de setembre de 2008, la UE va publicar en el seu Diari Oficial el Reglament (CE) nº 889/2008 de la Comissió pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (CE) nº 834/2007 del Consell sobre producció i etiquetatge dels productes ecològics.381475_3068370113726_1397781195_33198376_205660931_n

Entre les múltiples normes publicades destaquem que s’haurà de donar preferència a les races i estirps autòctones. Davant la dificultat d’aconseguir reproductors ecològics hi ha la possibilitat d’introduir un nombre limitat d’animals no ecològics per a la reproducció.

L’allotjament requereix ventilació, llum, espai i comoditat. Cal considerar espais a l’aire lliure en la mesura que les condicions meteorològiques ho permetin. Sòls llisos en un mínim del 50%. Etc. Tot això referit a diverses espècies ramaderes sense esmentar, mai, als conills. Només citen a les conilles reproductores en l’Annex IV referent al nombre màxim d’animals per hectàrea = 100.

En data 15 de maig de 2012, el DAAM de Catalunya, publica unes normes de producció específiques aplicables a les explotacions de cunicultura ecològica basades en el citat Reglament d’Unió Europea que, recordem, mai cita als conills. El que hagi redactat aquestes normes s’ha lluït evidenciant el seu escàs coneixement del sector, de la cria i reproducció, així com de la seva sostenibilitat. Ha adoptat el Reglament europeu referit a altres espècies i sense assessorar-se de tècnics especialistes o d’associacions de productors.

Anem malament si els funcionaris redacten Normes sense tenir en compte al sector. Vegem sinó uns quants disbarats:

  1. Els conills han de ser criats a terra (visquin la neteja, desinfecció, parasitismes i mà d’obra).
  2. Els conills han de tenir accés a l’aire lliure (amb un para-sol i un gin tònic …).
  3. L’allotjament de les femelles i dels mascles haurà de tenir un mínim de 2m² i 1m² per cada 5 conills d’engreix (on ara hi ha 5 femelles … només una. La inversió no compta).
  4. Buit sanitari en cada lot o cicle (S’adonen la instal·lació que es requereix?).
  5. Un 60% de la ració alimentària ha d’estar constituïda per farratges (Sense comentaris. No entenen el que significa EXPLOTAR i ECOLOGIA).
  6. Sacrifici amb més de 90 dies d’edat (Conills de més de 2,5Kg per al nostre mercat? És clar que menjant farratges demoressin més en créixer …)

Són Normes Impròpies per a una cunicultura diferenciada.

Toni Roca, soci i secretari de la Junta d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: