JARC-COAG vol que s’assegurin les compensacions als afectats per les primeres pedregades fortes a Lleida

JARC-COAG considera que en la única cosa que s’han de centrar ara les Administracions és en assegurar i agilitzar les compensacions als agricultors afectats per les primeres pedregades fortes d’enguany a les comarques de Lleida. Afectacio fruiters a Albesa_09062015

L’organització agraria ha manifestat que “malauradament cada any es repeteix la mateixa història, per tant, tothom ha de tenir clar que ha de fer, i centrar-se només en avaluar i peritar les afectacions el més aviat possible, i assegurar compensacions adequades per als afectats”.

La Noguera ha estat la comarca més afectada per les fortes pedregades, especialmente les poblacions d’Albesa, Torrelameu, Algerri i Tèrmens, però també altres municipis del Segriá, com Corbins i Vilanova de la Barca.

El responsable de la sectorial de cultius herbacis, Lluís Viladrich, també reitera màxima celeritat al Departament d’Agricultura (DAAM) en permetre l’avançament immediat de la collita de cereal a les zones ZEPA (Zones d’Especial Protecció de les Aus) dels secans orientals de Lleida, ara militada pels requisits establerts en un ajut agroambiental.

Segons JARC, el Departament ha d’evitar als productors majors afectacions addicionals, tenint en compte que les condicions meteorològiques dels mesos passats ja els suposaran importants pèrdues en la producció, estimades entre un 30 i un 70% en funció de la zona, i que el cereal ja s’hauria d’haver collit.

Per afegir que “cada dia que passa augment el risc de pèrdues per una forta tempesta o pedregada, i per tant, el DAAM ha de permetre l’avançament de collita en aquesta zona, tal i com ho permeté a la resta de zones ZEPA de Lleida. No hi ha justificació per haver permès collir en algunes zones ZEPA mentre altres no ho han pogut fer”.

Finalment, l’organització agrària demana que, a banda de valoracions parcials, és important fer pública una valoració exhaustiva al final de campanya per a tota Catalunya. Aquesta s’ha de contrastar amb el sector i ha de ser la base per definir totes les possibles compensacions definitives per als productors afectats (reducció de mòduls de l’IRPF 2015, assegurances agràries, etc).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: