El CCPAE organitza una visita de periodistes a una explotació fructícola del Baix Llobregat en la 3ª Setmana Bio

La tercera edició de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica, que s’està celebrant del 29 de maig al 7 de juny, compta amb unes 170 activitats arreu de Catalunya, amb l’objectiu de promoure la producció i el consum d’aliments ecològics a casa nostra. La Setmana està apadrinada enguany per la prestigiosa cuinera, Carme Ruscalleda.DSCN4951

Una de les activitats organitzades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) era una visita guiada per a periodistes a una explotació de fruita ecològica, per conèixer de prop com funciona aquesta i com són els controls que es realitzen per verificar el compliment de la normativa comunitària. L’elegida ha estat la Finca de l’Ocata, de l’empresa familiar Fruits Presas, ubicada al terme municipal d’Esparraguera, al Baix Llobregat.

Agroprés ha participat en aquesta visita on els amfitrions han estat els dos Alberts Presas, pare i fill, que estan al capdavant d’aquesta explotació. L’Albert fill és qui ha ofert totes les explicacions, malgrat que el seu pare anava fent comentaris i recordava experiències passades.

Fa vuit anys que van decidir el canvi

Ells pertanyen a una família de fruiters que van decidir fa gairebé vuit anys fer la conversió a l’agricultura ecològica, i estan contents pel canvi que van realitzar. “L’avi feia agricultura tradicional, després es va passar a la química. Anys més tard vam decidir fer el pas cap a la producció integrada i finalment, cap a l’ecològica”, explica Albert Presas fill, que reflexiona sobre les diferències entre produccions: “En agricultura convencional es parla de fertilització, en ecològica parlem de la fertilitat de la terra. L’agricultura bio pretén tenir un sòl mineralitzat que doni força a les plantes i als arbres per resistir al clima i a les plagues”.

Presas fill ha explicat que venen pràcticament tota la producció sota la marca comercial de Can Perol, empresa de la qual són socis. Comercialitzen per gairebé tota la demarcació de Barcelona, des de Mataró fins Vilanova i la Geltrú i treballen tot l’any amb un calendari de varietats de fruita fins primers d’agost i després al setembre tornen a produir amb d’altres varietats. La petita quantitat restant la ven la seva mare a casa.DSCN4941

La família productora ha explicat que amb el canvi a ecològic van baixar la producció de fruita (entre 5.000 i 7.000 quilos per hectàrea, xifra que queda molt allunyada dels que es poden recollir en una explotació de convencional de la zona de Lleida), però això es va compensar amb un augment del 20% del preu del producte, a banda dels tres anys necessaris per convertir els cultius llenyosos a l’agricultura ecològica.

Controls exhaustius del CCPAE

El Coordinador Tècnic del CCPAE, Oriol de Manuel ha estat l’encarregat d’explicar quins són els diversos aspectes que s’auditen durant la inspecció de seguiment anual realitzada pels tècnics del Consell. En el cas d’un agricultor ecològic, la visita in situ serveix per verificar que es compleix amb la normativa europea en tot allò relacionat amb el control de plagues i de males herbes, la fertilització, així com el control documental obligatori pel que fa a insums, producció i vendes, per garantir la traçabilitat dels productes.

De Manuel també ha ensenyat com s’agafa una mostra de producte i quin és el procediment per a realitzar les analítiques, que serveixen per dirimir si el producte conté algú residu d’algun producte no autoritzat per a l’agricultura ecològica. El tècnic auditor del CCPAE ha explicat que també es comproven les franges de seguretat de les parcel·les per evitar possibles contaminacions de productors veïns.DSCN4909

Així mateix ha indicat que una inspecció en una finca com aquesta pot durar entre cinc i sis hores.

El sector de la fruita ecològic creix, però segueix sent petit en relació al convencional

El cultiu de fruiters, és un dels subsectors ecològics que creixen, però encara representa un percentatge testimonial dins del sector de la fruita a Catalunya.

Els darrers anys confirmen un creixement sostingut de la fruita ecològica, amb 516 hectàrees inscrites l’any 2014, el que suposa més d’un 8% d’augment respecte de l’any anterior, o les gairebé 5.000 tones produïdes el 2013, que van representar un 15% d’increment respecte el 2012. Malgrat això, aquest sector l’any 2012 només significava l’1% de tot el cultiu de fruita a Catalunya, tot i que a la demarcació de Barcelona aquest percentatge puja més enllà del 10%.

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: