UP calcula que les fortes ventades han fet perdre més del 30% de vinya i entre el 35 i el 80 % de cirera a Catalunya

Unió de Pagesos (UP) calcula que, en una primera valoració, les fortes ventades que es van produir el 15, 16 i 17 de maig a gran part de Catalunya han malmès percentatges de vinya DSCN2533d’un 30% de mitjana, i entre el 35 i el 80% de cirera, entre altres conreus, tenint en compte que les quantitats són variables en funció de les comarques i poblacions.

Terres de l’Ebre

Al municipi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), les ventades del cap de setmana han fet malbé el 30% de vinya, el 60% de fruita seca (bàsicament, ametlla), i el 60% de cirera, que ha caigut a terra, i ja estava afectada per la pedregada que hi va haver fa un mes.

A Gandesa, el vent ha afectat en un 30% de mitjana les varietats de vinya com garnatxa i sirà, i en un 50% la d’ull de llebre.

A Corbera d’Ebre, la cirera malmesa arriba al 50 o 60%, i algunes varietats de vinya, al 30%. A Vilalba dels Arcs també s’ha perdut un 30% de vinya (l’ull de llebre el 45%).

Els municipis de Garcia, Ginestar i la Torre de l’Espanyol, de Ribera d’Ebre, han perdut el 35% de les varietats primerenques de nectarina i préssec, que ja estaven a punt per comercialitzar-se, mentre la pèrdua d’albercocs arriba al 60%, i la de cirera al 50%.

Baix Segre

Al Baix Segre (Segrià) s’ha malmès entre el 35 i el 40% de la cirera i l’albercoc que ja estaven a punt de collir.

Camp de Tarragona

Pel que fa als efectes del vent al Baix Penedès, al municipi d’Albinyana s’ha perdut el 30% de vinya. A Bràfim (Alt Camp) també s’han vist afectades un 30% de les cireres primerenques, de les quals moltes han caigut a terra.

A Vila-seca (Tarragonès) les ventades van afectar un 50% de garrofers, i a Vallmoll (Alt Camp) els brots tendres dels avellaners que van patir la pedregada l’any passat també s’han vist molt afectats.

A les poblacions del Morell, la Pobla de Mafumet, Constantí, Vilallonga del Camp i Alcover, els avellaners joves han resultat molt rebregats per la força del vent, i els més vells tenen molts brots trencats.

Alt Empordà

Pel que fa a l’Alt Empordà, al municipi d’Espolla han resultat molt afectades unes 80 hetàrees de vinya, i també els de Cantallops i Sant Climent, Rabós, Garriguella, Vilamaniscle, Masarac i Agullana.

A la Plana d’Empordà han caigut a terra el 60% d’albercocs, que, com els préssecs, poden tenir pèrdues d’entre un 10 i un 20% en comparació amb la collita d’altres anys. De tota manera, la previsió per l’afectació en préssec i poma es veurà durant la collita i la pèrdua serà de qualitat més que de quantitat.

En aquesta zona també han resultat afectats l’ordi, blat i blat de moro.

A Terrades, Llers i les Escaules s’ha vist afectada fins a un 80% de cirera primerenca; gran part ja és a terra, i la resta ha patit cops.

UP demana al departament d’Agricultura celeritat per fer una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la forta ventada en aquestes comarques. El sindicat demana al Govern aquesta valoració per indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

El sindicat seguirà pendent de les valoracions definitives que es facin de les pèrdues per aquestes ventades, així com a disposició de la pagesia afectada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: