Jornades formatives per la Campanya de la Sega 2015

DSCN2580El  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural posarà en funcionament el mes de juny la Campanya de la Sega, l’operatiu especial de suport al món rural per a la prevenció d’incendis: Campanya de la Sega 2015. Aquest any i com a novetat dins el programa de la campanya de la Sega es realitzaran prèviament dues jornades de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant de recol·lecció del cereal. La primera serà aquest dijous, 21 de maig,  a Tàrrega (Urgell) i la segona, el dilluns, 25 de maig, als Prats de Rei (Anoia). Aquestes jornades estan incloses dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2015.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura posa en funcionament la Campanya de la Sega.

Aquest és un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al Món Agrícola, que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys. El Departament d’Agricultura va publicar un seguit de mesures preventives que estan establertes en l’Ordre AAM/177/2014, de 3 de juny de 2014, amb l’objectiu de minimitzar el nombre d’incidents i les seves conseqüències durant la recol·lecció del cereal. Aquestes jornades són bàsiques per formar i conscienciar els pagesos sobre la importància de prendre les mesures necessàries per evitar incendis. La implicació dels pagesos en els darrers anys ha fet possible reduir el nombre d’incendis originats durant l’activitat de la sega.

La jornada de bones pràctiques inclourà explicacions sobre la casuística dels incendis forestals, els nivells d’actuació sobre Pla Alfa i la regulació de la normativa vigent. A més, hi haurà una demostració d’extintors amb base d’aigua, bàsics per actuar en el moment inicial de l’incendi i que pot evitar que el foc es propagui. Aquests extintors, que són obligatoris per poder treballar en activació del Pla Alfa Nivell 3, és recomanable de dur-los sempre, com a mesura preventiva encara que el Pla Alfa no estigui activat. A continuació, es tractarà el manteniment de les recol·lectores de cereals, molt important a l’hora de prevenir incendis. Finalment, es portarà a terme una taula rodona amb representants del Departament d’Agricultura, dels Sindicats agraris i Agrupacions de defensa forestal.

La zona sobre la qual s’actua té una superfície aproximada d’unes 250.000 ha, i està situada en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central. Concretament, el dispositiu es concentra a l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: