El sector lacti de la Unió Europea es prepara per a la fi del règim de quotes làcties a partir del 31 de març de 2015

El règim de quotes làcties de la UE finalitza el 31 de març de 2015. Va ser creat el 1984 en un moment en què la producció europea de llet era molt superior a la demanda i va suposar un primer pas per reduir els excedents estructurals.untitled

Les reformes successives de la política agrícola comuna de la UE han millorat l’orientació comercial del sector i hi han introduït una sèrie d’instruments per acompanyar els productors de zones més vulnerables, com ara les zones de muntanya, on els costos de producció són més elevats. La data límit per posar fi a les quotes làcties ja es va decidir el 2003 perquè els productors europeus tinguessin prou flexibilitat per adaptar-se i poder fer front a l’augment de la demanda i, especialment, a la del mercat mundial. Aquesta data límit es va tornar a confirmar el 2008 amb la introducció d’una sèrie de mesures destinades a fer un «aterratge suau» del sector. Fins i tot amb quotes i tot, les exportacions de productes làctis de la UE encara han augmentat els últims cinc anys un 45 % en volum i un 95 % en valor. Les previsions del mercat indiquen que les perspectives de creixement continuen sent importants, especialment les dels productes de valor afegit, com ara el formatge, però també les dels ingredients que es fan servir en els productes dietètics i en els suplements nutricionals i esportius.

Repte i oportunitat

«La fi del règim de les quotes làcties és un repte i una oportunitat per a la Unió Europea; un repte perquè una generació sencera de productors de llet hauran d’acostumar-se a la volatilitat del mercat; i una oportunitat perquè aquesta nova situació pot fomentar el creixement i la creació de llocs de treball. Si es focalitza en el valor afegit dels seus productes i en els ingredients alimentaris funcionals, el sector lacti pot arribar a ser un motor econòmic de la UE. Tot i així, les zones més vulnerables, on la fi del sistema de quotes pot ser percebuda com a una amenaça, poden beneficiar-se de les mesures de desenvolupament rural pensades per a elles sempre que es respecti, però, el principi de subsidiarietat», ha declarat el comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: