El Departament d’Agricultura organitza la 2a edició de l’SmartFruit IPM International Congress l’11 i 12 de març

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la segona edició de l’SmartFruit IPM International Congress, que se celebrarà els dies 11 i 12 de març, a Barcelona, en col·laboració amb el sector productiu de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris. DSCN2564

L’esdeveniment arrenca enguany sota el lemaUn diàleg intel·ligent per a un creixement intel·ligent’, amb l’objectiu de fomentar el diàleg entre investigadors, tècnics i productors per a l’intercanvi d’experiències i coneixement per a generar les condicions per a créixer de manera intel·ligent.

Després de l’èxit assolit en la primera edició de 2014, que va registrar la presència de més de 70 experts mundials en les ponències tècniques i més de 800 congressistes, enguany es preveu assolir un format més interactiu.

La celebració de la primera edició, el 2014, es va fer coincidir amb l’entrada en vigor de la directiva 2009/128/CE, d’ús sostenible dels plaguicides, que estableix que els Estats membres han d’adoptar totes les mesures necessàries per a fomentar la gestió de plagues amb baix consum de plaguicides, donant prioritat, quan sigui possible, als mètodes no químics, de manera que els usuaris professionals optin per les pràctiques i els productes que suposin el mínim impacte en el medi ambient.

L’SmartFruit IPM International Congress pretén consolidar-se com el congrés internacional de referència sobre Gestió Integrada de Plagues (GIP), i esdevenir, així, una de les cites més importants a nivell europeu de debat científic i recerca al voltant de la sostenibilitat alimentària.

Per aquest motiu, aquesta segona edició comptarà novament amb experts en la matèria de reconegut prestigi en les diverses taules tècniques i de debat que es duran a terme sobre un ventall de cultius més ampli.

La inauguració del congrés anirà a càrrec del conseller Josep M. Pelegrí, el qual presidirà, a més, la reunió institucional de negocis del primer dia (dimecres 11 de març, a les 10.30 hores), amb tots els 50 compradors de fruita convidats; i del segon dia, dijous 12 de març, destaquen les trobades “B2B” entre importadors, distribuïdors, productors i exportadors de fruita.

Més cultius i més experts

La present edició s’ha plantejat de manera que les taules tècniques se centrin en les plagues clau de cadascun dels cultius que tractarà el congrés. En aquest sentit, cal destacar el fet que a més dels cultius que ja van ser objecte de ponències en l’edició del 2014 (pera, poma, presseguer/nectariner, olivera, vinya, i cítrics), l’edició d’enguany s’amplia també al debat sobre la gestió integrada de de plagues i malalties de les hortalisses, la maduixa, l’avellaner, l’ametller i el noguer, i també hi haurà dues taules rodones sobre les plagues de quarantena i les alertes fitosanitàries.

En total, doncs, seran 14 taules rodones en les quals es farà una presentació tècnica-científica de la plaga o malaltia que es tracti en aquella taula i posteriorment s’hi obrirà un debat amb la participació d’un representant dels tècnics assessors en GIP i un dels productors.

Amb el nou format proposat, l’SmartFruit pretén ser un congrés amb vocació clarament internacional que aplegui alguns dels millors investigadors i experts en gestió integrada de plagues i malalties d’arreu del món.

Fruit Business Fòrum Export.Cat

Una altra novetat del congrés d’enguany és l’edició conjunta del Fruit Business Fòrum Export.Cat com a plataforma de negocis, amb la participació de productors exportadors de fruita de Catalunya i d’importadors i distribuïdors de diferents mercats mundials.

Així, el Fruit Business Fòrum comptarà amb la participació de més de quinze 10 països convidats i participants, d’entre els que destaquen els de mercats importants per als productes hortofructícoles com els de l’Orient Mitjà (Unió d’Emirats Àrabs, Aràbia Saudita, Oman, Qatar, Bahrein), els de centre i nord Amèrica (Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Estats Units, i Canadà), els d’Àfrica (Nigèria, Angola, i Senegal), els d’Àsia (Xina, Índia), o els de l’Europa oriental (Bielorússia, Ucraïna).

L’objectiu del fòrum és generar una plataforma on els interessos de totes les parts es puguin reunir per a generar fluxos de negoci.

II Premis a la innovació, aplicació i promoció de la Gestió Integrada de Plagues

El Comitè Organitzador de l’SmartFruit IPM International Congress convoca els Premis a la innovació, l’aplicació i la promoció de la Gestió Integrada de Plagues que seran atorgats abans del dinar-networking del dia 11, en el marc del congrés.

L’objectiu dels guardons és distingir les persones, empreses, associacions o institucions que, en els diferents àmbits de la Gestió Integrada de Plagues, hagin dut a terme o estiguin desenvolupant projectes o actuacions innovadores que suposin una millora tecnològica, un avanç en els camps de la sanitat vegetal, de la qualitat de vida de les persones, de la sostenibilitat mediambiental i/o econòmica, en la millora de l’eficiència, o que incorporin noves tècniques que millorin el rendiment productiu dels cultius, especialment els de fruita d’os, fruita de llavor, cítrics, vinya, i olivera.

S’ha establert 3 modalitats o àmbits:

  • Premi a la recerca, innovació i desenvolupament en IPM, en què serà distingida l’actuació (o actuacions) que s’hagi desenvolupat o s’estigui  desenvolupant en el marc d’un projecte d’I+R+D que suposi innovació  tecnològica en la gestió integrada de plagues o que permeti obtenir una  millora en el rendiment dels cultius, de la sostenibilitat mediambiental, l’optimització de productes fitosanitaris, o la reducció de costos econòmics.
  • Premi a l’aplicació i transferència tecnològica o de coneixements, el qual distingirà l’actuació (o actuacions) que hagi implementat o estigui implementant o introduint elements tecnològics innovadors en els processos de producció o transformació, i que, com a conseqüència d’aquesta actuació, s’hagi obtingut un nou producte o resultats demostradament beneficiosos per a l’obtenció de productes que compleixin els requisits de la gestió integrada de plagues.
  • Premi a la promoció o comunicació dels productes al consumidor final, guardó que distingirà aquella actuació (o actuacions) que es consideri que en l’àmbit de la comunicació, la comercialització, la distribució, la venda o la promoció representa una millora en el conjunt de la cadena agroalimentària o en els processos de distribució o que suposi una millora en relació a la difusió en la societat dels beneficis que representa la gestió integrada de plagues, la producció sostenible des del punt de vista mediambiental o de la salut humana en relació al consum de fruita, oli, cítrics, o vi.

El Comitè científic és l’encarregat de proposar les tres candidatures premiades d’entre totes les actuacions conegudes que vagin encaminades a la recerca, innovació i desenvolupament en GIP, l’aplicació i transferència tecnològica o de coneixements, i a la promoció o comunicació dels productes al consumidor final.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: