Unió de Pagesos exigeix a Agricultura que incorpori els conreus i les comarques oblidades en la valoració per danys climatològics per a l’adequació de l’IRPF del 2014

Unió de Pagesos (UP) demana al Departament d’Agricultura (DAAM) que inclogui els conreus i les comarques catalanes afectades per danys climatològics i altres circumstàncies especials durant el 2014 per tal que elabori adequadament les valoracions dels danys i proposi després al Ministeri d’Hisenda les adequacions de mòduls de l’IRPF.DSCN3893

El sindicat agrari considera que l’adequació de la fiscalitat hauria d’incloure aquestes produccions i àmbits territorials, que són els oblits més significatius:

Fruita seca i vinya: diversos municipis de la Vall del Francolí es van veure afectats greument per la pedregada del 17 de juny de 2014, amb percentatges de pèrdues d’entre el 70% i el 80% (superiors als estimats pel Departament), en fruita seca (avellaner) i vinya principalment. Aquesta pedregada també va afectar conreus de municipis del Tarragonès que el Departament inicialment no contempla i que el sindicat ha demanat que inclogui.

Fruita dolça: les nombroses pedregades d’aquest any a les comarques de la Plana de Lleida han afectat significativament la producció de fruita dolça. A aquest fet s’hi han afegit les pèrdues provocades per la reducció de rendiments pel veto rus a les importacions de la Unió Europea en els conreus de pomes, préssecs, nectarines i peres. Per això, el sindicat sol·licita la inclusió de diversos municipis, sobretot del Segrià, i de tots els municipis de Catalunya afectats pel veto rus.

Unió de Pagesos també ha demanat al Departament que inclogui, pels danys en pomeres, els municipis del Baix Empordà afectats per les pedregades del 20 de juliol i del 9 de setembre.

Cereals: la pedregada del 17 de juny també va afectar alguns municipis de l’Anoia, del Bages i d’Osona, en conreus de cereal, colza i vinya. El sindicat ha demanat a Agricultura que s’incloguin tots els municipis del Bages i de l’Anoia a la llista de municipis afectats per les pèrdues de producció, tal com s’ha fet en el cas dels d’Osona.

La producció de cereal de les comarques del Berguedà, Bages, Solsonès i Cerdanya ha disminuït la producció a causa de la sequera de la primavera passada, amb pèrdues d’un 40% i superiors respecte a la mitjana dels tres anys anteriors.

Els conreus de cereals i de colza també es van veure afectats per una pedregada a l’abril passat als municipis de la comarca de la Noguera com la Baronia de Rialb, Oliola, les Avellanes i Santa Linya, Penelles, Ponts, Os de Balaguer i Vilanova de l’Aguda, amb pèrdues superiors al 60%, i a alguns municipis de la Segarra.

Olivera: aquest sector ha patit pèrdues significatives a l’Anoia a causa de l’afectació de la mosca de l’olivera. Les pèrdues respecte a la mitjana dels tres anys anteriors és del 60% de la producció. Alguns municipis de l’Urgell també han patit pèrdues a l’olivera a causa de la sequera de la primavera passada i un mal quallat de la flor.

Arròs: és un altre conreu que ha patit una davallada en el volum de producció al marge esquerra de l’Ebre a causa dels mètodes usats per combatre la plaga del cargol poma.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: