El sindicat Unió de Pagesos adverteix que un 52% de ramaders podria superar la quota làctia a final de campanya

Unió de Pagesos adverteix que, segons les dades del desembre passat del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) del Ministeri d’Agricultura, quan s’acabi l’actual campanya lletera, el 31 de març d’aquest any, un 52% dels ramaders de l’Estat podria haver superat la seva quota làctia, i per tant, una part d’ells hauria de pagar la taxa làctia (sanció per la sobreproducció). La superació definitiva de la quota espanyola, propera als 6,5 milions de tones, podria tenir una magnitud d’entre 17.000 i 43.000 tones, un percentatge afegit a la quota d’entre el 0,26 i el 0,66%, segons el FEGA.

Producció alta a l’inici de campanya

Cal recordar que l’actual campanya lletera, iniciada a l’abril del 2014, va començar tenint una producció alta, fet que va comportar un avís del Ministeri per tal que els ramaders no superessin la seva quota. A l’abril del 2014, el volum de producció va ser a l’Estat un 7,9% superior al del mateix període del 2013, però davant de l’advertència, els ramaders van anar contenint la seva producció, de manera que al desembre del 2014 la producció acumulada d’abril a desembre va ser només un 4,4% superior a la de la campanya anterior en el mateix període. imatge-darxiu-duna-explotacio-vaques-llet

L’estudi de simulació del FEGA també apunta que el novembre del 2014, el 6,96% dels ramaders de l’Estat (uns 1.248 productors) i el 6,29% dels ramaders catalans (uns 40 productors) ja havien esgotat la seva quota, i d’aquests, 387 de tot l’Estat, entre els quals 13 catalans, ja havien produït llet per un volum igual o superior al doble de la seva quota.

El valor de la taxa làctia és de 27,83 euros per 100 quilos de llet, que s’haurà de pagar pel volum sobrepassat que no pugui ser compensat pel volum no produït (quotes en mans de productors que no s’han produït). Tot i que es preveia començar a retenir un 10% del valor de la sanció per cada quilo superat en la facturació de gener, aquest cobrament s’ajorna fins que la campanya hagi finalitzat, quan ja se sàpiga exactament quins ramaders hauran de pagar i per quin volum.

El preu mitjà de la llet pagada al productor el desembre passat a l’Estat va ser de 0,344 euros per litre, i a Catalunya de 0,369 euros per litre, segons el mateix estudi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: