Satisfacció d’UP per la reconsideració de la Generalitat de no cobrar el cànon de l’aigua a les explotacions ramaderes

Unió de Pagesos (UP) celebra que la majoria de grups parlamentaris hagin presentat les esmenes que els va fer arribar el sindicat contra la inclusió del cobrament del cànon de l’aigua a les explotacions ramaderes en el projecte de llei de mesures fiscals, administratives i financeres del sector públic, i que ha dut a que el Govern reconsideri la seva proposta, segons han comunicat al sindicat fonts del propi executiu.

La retirada dels punts inclosos en aquest projecte que fan referència al cobrament del cànon de l’aigua per als ramaders es votarà en la propera comissió d’Economia, Finances i Pressupost del Parlament.

Proposta considerada il·legal

Unió de Pagesos havia demanat reiteradament la supressió de la proposta de cobrar el cànon de l’aigua a les explotacions ramaderes, per considerar-la il·legal, fins i tot després de la modificació que es va fer el desembre passat i que va fixar que a partir del 2015 s’aplicaria a les explotacions ramaderes més grans. El sindicat havia expressat a l’ACA i als departaments d’Agricultura i Economia la seva disconformitat també amb la modificació de la proposta del 2013, ja que no tenia en compte els principis d’ordenament tributari vigent: els principis de capacitat econòmica, d’igualtat en relació amb la capacitat contributiva de cadascú i de progressivitat.

El sindicat ja va defensar aquesta postura l’any 2013, quan finalment es va eliminar de la Llei de mesures fiscals de 2014 en el tràmit parlamentari. Segons la legislació no es pot considerar un impost però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) tenia intenció de cobrar-ho com a contrapartida per uns serveis com a prevenció en origen de la contaminació, o recuperació i manteniment dels cabals ecològics, entre altres.

Modificació insuficient

Per a Unió de Pagesos, la proposta d’aplicació del cànon de l’aigua del desembre passat continuava sent il·legal tot i que va estat modificada respecte a la del 2013. La proposta limitava el cobrament, en porcí, a les granges de més de 2.000 places d’engreix, a les de 750 places de truges i a les de 530 places de truges en cicle tancat; i en aviram, a les de més de 40.000 places de gallines ponedores, 85.000 pollastres d’engreix o a les de capacitat equivalent per altres aus de corral.

Per a aquestes explotacions, compreses en l’annex I de la Llei de prevenció i control ambiental, es proposava una modificació del coeficient que afectava el tipus de gravamen general, passant del coeficient zero actual a un coeficient de 0,5 amb aplicació gradual (0,1 el 2015; 0,3 el 2016 i 0,5 a partir del 2017). Tot i que la proposta no afectava les explotacions de porcí i aviram dels annexos II i III d’aquesta llei ni a les explotacions de boví, cunícoles, d’èquids i d’oví i cabrum, el sindicat considera que aquest impost ambiental era a la pràctica una taxa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: