UP considera que no hi ha raons de mercat que justifiquin la davallada del preu en origen del vi de taula i el raïm

Unió de Pagesos (UP) alerta de la davallada dels preus en origen del vi de taula a Catalunya i a la resta de l’Estat en els últims mesos, que actualment se situen al voltant de 2,9 euros per hectograu per al negre i de 2 euros per hectograu per al blanc. La cotització del vi negre és ara un 38% més baixa que a l’agost del 2013, mentre que la del vi blanc ho és un 58%, segons les dades facilitades pel Ministeri d’Agricultura.untitled

Per al sindicat, la causa d’aquests preus baixos del vi de taula, que representa una mitjana del 60% del volum de tot el vi elaborat a l’Estat, és en part conseqüència de la posició de domini que exerceix la gran indústria, ja que en el mercat no es donen circumstàncies objectives perquè s’hagin reduït tant. A més, el plantejament de la destil·lació obligatòria per a un volum determinat de producció per part del Ministeri el passat estiu, tot i que no es va arribar a aplicar, es va aprofitar per marcar la tendència de mercat a la baixa per part de l’agroindústria, afavorit per la falta de transparència dels mercats i la desinformació que provoca el retard de diversos mesos en la publicació de les dades del Ministeri.

33,2 milions d’hectòlitres de vi emmagatzemat

Les existències de vi el 31 de juliol de 2014 a l’Estat, fetes públiques pel Ministeri el setembre passat, quatre mesos més tard, eren de 33,2 milions d’hectòlitres de vi emmagatzemat, la mateixa quantitat que la mitjana dels últims 10 anys. Dels 33,2 milions d’hectolitres, 10,6 milions eren vins sense Denominació d’Origen ni Indicació Geogràfica Protegida. Es tracta d’unes existències superiors a les de la mateixa data de 2013 i 2012 tot i que no extraordinàries, ja que se situen per sota de les de 2009 i 2010. A Catalunya, les existències de vi el 31 de juliol de 2014 eren de 4.777.550 hectolitres, mentre el 31 de juliol de 2013 eren de 4.380.578 hectòlitres, es a dir una mica més d’un 8% menys.

D’altra banda, segons el Ministeri d’Agricultura, la producció espanyola de vi del 2014 va ser d’uns 41,3 milions d’hectolitres de vi i most, el que suposa una reducció del 26% respecte a la collita anterior. La producció mundial de vi es va reduir en aquest període en un 6%, segons l’Organització Internacional del Vi.

Unió de Pagesos demana al Ministeri d’Agricultura una major agilitat a l’hora de fer públiques les estadístiques, amb l’objectiu que el sector de la vinya i el vi tingui un coneixement realista de la situació de campanya. Per al sindicat, cal un desenvolupament i una aplicació eficaços de la Llei de millora de la cadena alimentària per contrarestar la posició dominant de l’agroindústria, així com prioritzar la inversió, promoció i comercialització del Pla de suport vitivinícola i dels Plans de Desenvolupament Rural (PDR) per als cellers que, mitjançant relacions contractuals estables amb els productors, contribueixin a un funcionament equilibrat dels mercats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: