JARC-COAG denuncia que cada explotació mitjana de porcí a Catalunya perd al voltant de 1.540 euros a la setmana

El representant del sector porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha denúnciat que amb la caiguda dels preus per sota de cost, una explotació mitjana de porcí a Catalunya, amb 500 mares està perdent a la setmana 1.540 euros. Des de juliol, els ramaders acumulen un descens del 26% en el preu del porc viu pel tancament de fronteres decretat per Rússia a totes les carns originàries de la Unió Europea (UE), Estats Units i Canadà.Reunio bilateral representants sector porci JARC_COAG amb Ministeri Agricultura_04112014

Segons dades de SIP Consultors, els costos de producció a una explotació mitjana s’eleven a 1,15 €/kg de mitjana en el que va d’any. En l’última setmana d’octubre, les cotitzacions a la llotja de referència, Mercolleida, s’han situat en 1,09€/kg. Cal tenir en compte que el preu que marquen les llotges serveix de referència com a preu màxim a pagar al ramader, ja que a aquest preu els escorxadors vénen descomptant al voltant de 0,05 €/kg.

“El preu del porc fluctua al llarg de l’any, amb pujades a la primavera i descensos a la tardor, coincidint amb les èpoques de menor i major consum a nivell comunitari. No obstant això, aquest any la baixada del preu del porc s’ha avançat 10 setmanes respecte a la seva data habitual, amb una caiguda en picat des de principis de juliol, tant a Catalunya, com a la resta de mercats europeus, aguditzant-se els descensos en les dates en les quals normalment sol haver-hi millors preus”, ha lamentat Jaume Bernís.

El consumidor no percep els baixos preus en origen

A més, la brutal caiguda dels preus en origen no s’està traslladant al consumidor. Segons les dades de l’Índex de Preus en Origen i Destinació dels Aliments (IPOD) del mes d’octubre, el consumidor va pagar el quilo de carn de porc a 5,29€/kg, quatre vegades més que en origen. “Demanem responsabilitat als comerços especialitzats i cadenes de distribució per traslladar aquesta baixada al consumidor i estimular el consum”, ha afegit Bernis.

Davant aquesta situació, el màxim responsable del sector porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha reclamat al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) mesures excepcionals, amb fons no procedents del sector agrari, perquè els ramaders puguin afrontar aquesta crítica situació.

Així l’hi van fer saber al Secretari General d’Agricultura i Alimentació del MAGRAMA, Carlos Cabanas i al Director General de Produccions i Mercats, Fernando Miranda, durant la reunió bilateral que van mantenir a la seu del MAGRAMA. En aquest sentit, JARC-COAG va plantejar una sèrie d’actuacions:

  1. Mesures de mercat que afavoreixin la recuperació dels preus del porcí en origen, tals com l’emmagatzematge privat de la carn de porc o restitucions a l’exportació.
  1. Actuacions que fomentin el reequilibri de la cadena de valor en el sector porcí, mitjançant el foment de pràctiques comercials justes i amb iniciatives com la decretada a França de renegociació obligatòria de preus entre productors i indústria, davant l’increment del cost lligat a l’alimentació animal.
  1. Programes de promoció que potenciïn el consum, tant a nivell estatal com en la UE i altres mercats exteriors, i que incideixin en l’obertura de mercats alternatius al de Rússia.
  1. 4. Reducció dels costos de producció mitjançant el foment de la producció d’energia en les pròpies explotacions porcines. Després de l’alimentació, el cost energètic és el cost de producció més important. Les explotacions porcines produeixen una sèrie de subproductes (cadàvers, purins, etc), que podrien revaloritzar-se i emprar-se en la generació d’energia aplicable en la pròpia explotació, evitant així el cost de gestió d’aquests subproductes i repercutint de manera positiva al ramader i al medi ambient.

Els representants del MAGRAMA s’han compromès a analitzar aquestes mesures, traslladar les peticions referides a la cadena de valor a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) i convocar al sector al llarg del mes de novembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: