Un sistema de tria automàtica de la qualitat de la fruita guanya el Premi a la Innovacció de la Fira Agrària de Sant Miquel

Primer PremiEl Mòdul IQS IV, un sistema avançat de tria automàtica de la qualitat externa de la fruita aplicada a un calibrador electrònic, presentat per l’empresa Rubinat Electrónica Industrial, ha estat el guanyador del 18è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la 60a edició de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit. El Jurat, reunit avui al Palau de Vidre de Fira de Lleida, ha atorgat el segon premi al sistema d’obertura i tancament de les xarxes antipedra mitjançant un sistema de cremallera presentat per Viveros Quality Plant. Finalment, el tercer premi ha estat pel sistema aeri de recollida d’envasat, condicionat i confecció en camps d’hortalisses presentat per Argilés Disseny i Fabricació.

L’equip guanyador, el Mòdul IQS IV, és un sistema de tria automàtica de la qualitat externa de la fruita de quarta generació, aplicada a un calibrador electrònic, amb il·luminació led i que incorpora un software molt avançat que determina les característiques externes d’un fruit. La fruita va girant al llarg de la zona de mesurament òptic, on les càmeres fan unes 60 fotos de la superfície de cada fruit de forma sincronitzada amb la velocitat de la màquina. El programa avalua les fotos i projecta els defectes en un geomodel tridimensional. El sistema permet treballar en 10 línies (15 fruits per segon per línia). La màquina utilitza càmeres d’alta resolució que indiquen els límits de defectes i els avalua, amb una seguretat del 100% i amb un tractament summament acurat dels fruits.

Baix nivell de consum energètic

Els avantatges bàsics del Mòdul IQS IV és el baix nivell de consum d’energia, la major capacitat de processador, la llarga durabilitat, l’escassa generació de calor i una resolució d’imatge molt més elevada que permet veure defectes que no es podien detectar en anteriors versions.

La xarxa antipedra amb cremallera guanyadora del segon premi permet en una sola persona obrir 1 hectàrea en una hora, mentre que el sistema clàssic de plaquetes suposaria 8 hores de treball a càrrec de 3 treballadors i 1 tractorista. També hi ha la possibilitat d’obrir i tancar fàcilment la cremallera perquè els fruits puguin agafar més color o facilitar la pol·linització. La xarxa permet treballar des de terra, evitant accidents d’altura, A més, en el cas de pedregada, la xarxa facilita una càrrega homogènia a tota la fila (sense punts dèbils).

El tercer premi correspon a un sistema aeri de recollida d’envasat, l’únic del mercat que permet classificar els fruits a la mateixa màquina i no a la central de classificació, el que suposa un important estalvi de temps i diners. En la recol·lecció clàssica d’hortalisses, els operaris recullen els fruits de terra i els dipositen en cintes transportadores, des d’on van a la part alta de la màquina on s’encaixen i paletitzen per portar-los a la central classificadora. Aquest nou sistema permet classificar els fruits (fins a 4 categories en cadascuna de les 2 línies) directament al camp en la mateixa màquina. Un sistema via wi-fi amb mòbil o tablet configura els paràmetres i permet rebre informacions sobre el rendiment i categories.

El Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles està destinat distingir les innovacions tecnològiques aplicades a la maquinària agrícola i a la indústria agroalimentària, així com la seguretat per als seus usuaris, presentades per empreses expositores. El primer premi rebrà 1.000 euros, mentre que el segon i tercer premis seran reconeguts amb sengles diplomes.

El Jurat està integrat per membres del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida; Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; Departament d’Innovació, Universitats i Empresa; Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí; Estació Experimental de Lleida de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA); Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida; Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya; Comitè “Tractores y Maquinaria Agrícola” d’AENOR; FEMEL; FEMAC; ANSEMAT, i del Centre de Seguretat i Salut Laboral del Departament d’Empresa i Ocupació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: