Una bona oportunitat per pensar en innovar i canviar

La Fira Sant Miquel, es un referent per l’agricultura, on es pot prendre el pols a través dels seus expositors, de les trobades professionals i sobre tot de les jornades on es desprenen i discuteixen temes que giren al voltant de les problemàtiques més immediates i previsibles del sector agrari.  Sense cap mena de dubte aquest any es mastegarà tota la problemàtica fruitera en totes les seves vessants, i de ben segur, s’apuntaran i es ficaran hipotètiques solucions sobre la taula per que en un proper any no ens trobem en les mateixes circumstàncies.

En els últims anys Agroprés – ICEA – UdL- ETESA han organitzat jornades en el marc de la Fira, presentant temes plens d’actualitat dins del món fruiter: Costos de Producció, Assegurances i Xarxes per la protecció de la calamarsa, Viverisme i Royalties, Pera de Lleida… en tots aquest temes ens hem avançat a la problemàtica que ha esdevingut tard o d’hora en el conreu fruiter, i en el seu objectiu final, que és la economia del sector i de l’agricultor.

Malauradament els resultats econòmics motor de tot sector i particularment el de la fruita dolça, tenen el caire i previsió negativa que ja es va fer realitat en les campanyes 2012 i 2013. El problema no es solament de avançaments o retards o superposicions de produccions, de crisi en les economies familiars, del tancament rus; es estructural i desequilibri entre l’oferta i el consum, en que les grans cadenes d’alimentació utilitzen la producció de fruita com a reclam i pressió, coneixedores de lo perible d’uns productes en que quan toca s’han de collir i la seva conservació es limitada, en altres paraules una caixa o un palot espenteja al del davant.

Un tema interessant

Coneixedors del problema, hem escollit un tema que creiem serà ben acollit pel productor de fruita i pel futur regant del Segarra/Garrigues, o per qui vulgui rendibilitzar el rec extensiu dedicat al alfals o cereal, que tampoc passen pel seu millor moment.

Fruits Secs en la especialitat d’ametller, noguer i avellaner conreus tradicionals i actualitzats a les nostres contrades, que seran desgranats en la doble vessant de conreu i comercialització de la seva producció.

Especialistes en cada un d’ells, ens faran arribar les seves experiències, que suposen un ventall d’inquietuds i oportunitats per emprendre nous camins front unes produccions: Ametlla, Nous i Avellana del que el nostres país n’és productor, però també un gran importador per abastir les necessitats del mercat nacional en expansió, i per exportar al mercat europeu clients dels nostres transformats. Serà una bona oportunitat conèixer de primera ma la innovació d’aquestos conreus tradicionals, que obren un horitzó esperançador en una agricultura que no està en els millor moments pel sector productiu.

El dissabte dia 27 a les Jornades de la Fira i al Saló de Congressos, es debatrà a partir de les 4 de la tarda aquest tema en una taula rodona per assabentar-nos de varietats, sistemes de conreu i comercialització d’ametlles, nous i avellanes. Serà una bona oportunitat per pensar en innovar i canviar.

Francesc X. Miarnau Domènech, Enginyer Tècnic Agrícola-Membre d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: