Catalunya i Aragó demanen més fons i evitar desigualtats

Els consellers d’Agricultura d’Aragó, Modest Lobón, i de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, han demanat al Ministeri d’Agricultura més pressió davant la Unió Europea perquè augmentin els fons disposats davant el veto rus i s’evitin discriminacions. Lobón i Pelegrí han estat els únics consellers que han assistit a la reunió del secretari d’Estat d’Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, amb les comunitats autònomes (representades majoritàriament per directors generals), i han fet “front comú”, en paraules del conseller aragonès, doncs ambdues produeixen el 20% del préssec i la nectarina d’Europa. La reunió d’aquest dilluns dia 25 tindrà continuïtat la propera setmana en un Consell Consultiu d’Agricultura específic abans del Consell Europeu convocat el 5 de setembre per abordar aquest assumpte.

Lobón i Pelegrí han dit estar satisfets amb alguns avenços aconseguits en les negociacions, com que els 125 milions d’euros disposats per la Unió Europea no surtin del fons de crisi, sinó d’un fons operatiu, el que deixa marge per mobilitzar diners en el futur.

Però han demanat més esforç per aconseguir nous objectius, en concret perquè hi hagi més igualtat en els ajuts, en el cas de Pelegrí, crític amb que hi hagi un reglament per al préssec i la nectarina i un altre per a la resta de les fruites i hortalisses i amb què els agricultors no vagin a rebre les mateixes ajudes.

Lobón, per la seva banda, ha felicitat el ministeri per les seves gestions, però també ha opinat que es poden aconseguir més objectius.

Cobrir la retirada del 30% de la producció

De moment, s’ha aconseguit que pagui la Unió Europea i no els productors; que es pagui per la fruita retirada sigui quina sigui la destinació, no només per a fins benèfics, com es va establir en un principi, i que es beneficien tots els productors, no només els associats a organitzacions professionals.

El que queda per aconseguir és que es pagui el mateix per la fruita retirada amb independència de la destinació i que cobreixi la retirada del 30% de la producció.

El conseller ha indicat que el pressupost mobilitzat per la UE és “curt”, però ha expressat la seva esperança que en no disposar dels fons de crisi en el futur es puguin mobilitzar si cal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: