ASAJA xifra en un 30% les pèrdues de la collita de cereals d’enguany a casa nostra en relació a la d’un any normal

Roda premsa 25-7-14La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha manifestat avui en roda de premsa que la collita de cereals a Catalunya ha estat “irregular, ja que en unes zones ha anat bé i en altres no, degut a la sequera de la primavera i les pedregades de juny”. Pruna ha xifrat les pèrdues globals en un 30% respecte a la mitjana d’un any considerat normal, sent la previsió de 1.120.000 tones de cereals.

En aquest sentit ha indicat que les comarques més afectades són “el Bages amb uns rendiments un 60% més baixos, el Vallès Oriental un 50% i Osona un 20%”. Així, la presidenta d’ASAJA ha comentat que “estem parlant que al Bages hi ha hagut zones on s’ha collit uns 450 quilos per hectàrea , mentre que a Osona entre 2.500 i 3.000 quilos per hectàrea, quantitats molt allunyades de les habituals”.

Per afegir que “les pluges i la pedra de juny en aquestes zones més tardanes han acabat d’afectar a una collita que ja estava malmesa per l’escassetat de precipitacions de la primavera”. En canvi, al Berguedà, Ripollès, Solsonès i Anoia, per exemple, la collita “ha anat bé”.

Baixa a l’Estat, puja a la UE

Rosa Pruna ha assenyalat que en el conjunt de l’Estat la collita ha sigut de 19 milions de tones, un 22% més baixa que l’any passat, i amb un 50% menys de palla. A la Unió Europea (UE) la collita ha estat molt bona, un 2,3% més que el 2013, amb 304,15 milions de tones. Per exemple, Rússia ha tingut molt bona collita, uns 100 milions de tones, de les quals 30 milions son per l’exportació. La presidenta d’ASAJA ha dit que a tot Europa s’ha sembrat un 5,16% més de blat i un 7,08% menys d’ordi.

Pruna ha ressaltat que des del 2012 els preus dels cereals han anat baixant, “i per tant s’han estabilitzat els preus dels pinsos per la ramaderia, i no hi ha tanta especulació”. Per sectors, “el porcí és el més actiu en preus, mentre que el vaquí de carn presenta uns preus a la baixa i poca demanda”.

Rosa Pruna, que ha recordat que moltes collites estan assegurades, ha dit que les administracions haurien de disposar d’una partida per “a catàstrofes naturals, per poder ajudar als pagesos”. Al respecte ha afirmat que els agricultors “no volem subvencions, el que volem és una major protecció”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: