Futur incert per al sector agropecuari

Quan vaig anar coneixent els resultats de les eleccions al Parlament Europeu, no només a nivell estatal sinó, i principalment, de tota la Unió Europea, i com quedaria configurada l’Eurocambra, vaig pensar, “això pinta malament”.

Finalment les eleccions europees han portat uns resultats que, si més no, deixen, o haurien de deixar, un cert aire de preocupació en el sector agrari i ramader espanyol. Al marge de les ideologies, la presència cada vegada més gran dels euroescèptics, bé per la seva banda d’extrema dreta, bé pel seu gir cap a l’esquerra, deixa un panorama inesperat que pot ocasionar més prejudicis que beneficis per al camp espanyol en el futur, especialment perquè l’Eurocambra té cada vegada més pes en les decisions que es prenen a Europa i, amb les dades a la mà, hi hauran més veus que no només advoquen per defensar els interessos des ‘seus’ països (França), sinó que perjudiquin futurs acords com la PAC recentment aprovada. I encara que populars i socialdemòcrates seguiran sent majoria a la Cambra europea, la irrupció de tant partit nou no beneficia, a priori, la possibilitat de consensos i acords tan habituals, tot i les crítiques rebudes, que hi havia fins aquest moment.

I és que, al marge de les dades espanyoles, que com a cada país tenen una interpretació pròpia en clau interna, la futura Eurocambra crearà un escenari nou que, possiblement, no beneficiï a ningú i menys al sector agroalimentari espanyol.

I no es tracta que s’hagi votat en contra d’Espanya, sinó que s’ha votat, en matèria agrària, en contra d’Europa. Espanya depèn molt d’aquesta Europa que tant ens critica i nosaltres la critiquem, però que també tant ens ha donat per salvar l’economia del sector primari. I encara que la majoria seguirà estant en mans dels grans partits, que fet i fet són els que seguirà prenent les grans decisions, ningú pot amagar que les múltiples negociacions que es realitzen al llarg d’una legislatura sempre tenen un preu econòmic per a algun país i que ara hi haurà molts més interessos particulars dels propis països que de la pròpia Unió Europea.

D’ésser la solució a convertir-se en el conflicte

Dit d’una altra manera, si hi ha un conflicte agrari o, com a exemple més proper, el que es pot crear amb el final de la quota làctia, ja no serà tan fàcil mirar a Europa per buscar un consens que beneficiï a tots o almenys als més desfavorits, sinó que primaran els interessos de cada país sobre el conjunt (França, Anglaterra,…). És a dir, que Europa pot passar de ser la possible solució a convertir-se en l’autèntic problema.

I no s’ha d’oblidar que en aquesta legislatura la qüestió primordial que afectarà el sector agroalimentari espanyol seran els tractats comercials i si ara, amb la majoria dels ‘europeistes’ ja hi ha hagut massa problemes (i el cas dels cítrics o l’all poden ser dues clares mostres de quins interessos primen sobre altres), què passarà quan cada país vulgui imposar les seves vendes a canvi de cedir en productes que no els afecta, com les hortalisses o fruites espanyoles. I en aquesta guerra, Espanya té molt més a perdre que a guanyar.

Per això, els resultats d’aquests comicis no són inicialment favorables per al sector primari espanyol. Tampoc implica que hi hagi una catàstrofe (encara que afortunadament la PAC ja estigui tancada), però sí que poden ser preocupants a mitjà i llarg termini, sobretot en funció de com reaccionin els partits més tradicionals, si amb la vista posada en els seus propis països (cas de França, Àustria, Finlàndia, Grècia, … on els extremistes amenacen les grans formacions en futures eleccions nacionals ) o en el concepte d’Europa.

Jesús Domingo, president d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: