ASAJA i AMFAR destaquen l’aposta per l’emprenedoria, la innovació i l’art de les dones del sector agrícola i ramader

DSCF0109ASAJA (Associació Agrària de Joves Agricultors) i AMFAR (Associació Femenina del Medi Rural) han organitzat al Centre de Recursos Agraris Can Ribas de les Franqueses del Vallès una jornada d’homenatge a les dones del sector agrícola i ramader. L’acte ha comptat amb 150 persones vingudes d’arreu de Catalunya, i ha estat clausurat pel conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig.

Tant ASAJA com AMFAR han destacat l’aposta per l’emprenedoria, la innovació i l’art de les dones del sector agrícola i ramader de Catalunya.

La jornada ha començat amb la inauguració de l’exposició “Dones empresàries i artistes”. El primer que es trobava en aquesta exposició eren quadres de Maria Pont Vié (Palou), pagesa i reconeguda pintora i escultora, posseïdora de diversos premis. A més, la seva obra s’ha exposat a galeries d’art nacionals i internacionals.

També hi ha participat, Salut Soler (Viver i Serrateix), pagesa i artesana que cultiva plantes aromàtiques, en especial espígol, que una vegada seques les transforma en rams i confecciona productes tèxtils; Antonia Mateu (Verdú), pagesa i artesana que combina la seva activitat agrícola (vinya) amb l’artesania de vidre; Rosa Pruna (Llerona), pagesa i emprenedora, i presidenta d’ASAJA, autora dels llibres “Passant el sedàs”, “Una visió dels 50 anys de la PAC. 20 anys de reformes”, i creadora de la patent “Km0”; Carme Santanach (Sant Antoni de Vilamajor), agricultora i artesana que compagina l’explotació de la granja familiar Can Bordoi amb l’elaboració de productes derivats de la llet; Isolda Banús (La Masó), pagesa i emprenedora que comercialitza fruits secs i olis aromàtics; Mª Àngels Rial (Cardona), pagesa i emprenedora, creadora del primer centre multigenètic de porcí a l’Estat espanyol i que també porta l’empresa Oli Migjorn; Conxita Pericas (Corró d’Amunt), pagesa i artesana, estudiosa de les propietats de les plantes, i Josefina Vilajosana (Montmajor), agricultora i artesana ceramista, creadora del Museu d’Art del Bolet l’any 2003.

La inauguració de la jornada-fòrum i homenatge a les dones del sector agrícola i ramader ha anat a càrrec de Francesc Colomé, alcalde de les Franqueses del Vallès, que ha ressaltat que “el 85% del territori del nostre poble és agrícola i forestal, i això ens dona un potencial molt fort en el sector primari”. Al respecte, ha parlat de l’important paper que juga la dona en aquest sector.

Agricultura viva

A continuació, la presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, i la d’AMFAR, Cristina Clavell, han donat la benvinguda als i les assistents a l’acte. Pruna ha dit que “tenim moltes artesanes i artistes en el món agrari”, i en aquest sentit ha assenyalat que “l’agricultura és art i és viva. Si l’agricultura moris no hi hauria les altres arts”. Per afegir que “la crisi no se quan s’acabarà, però l’agricultura continuarà”. Per la seva part, Cristina Clavell ha destacat la feina realitzada per totes les dones que han participat en l’exposició i s’ha mostrat satisfeta d’aquesta tasca que fan.

Després d’un vídeo on s’ha parlat de la trajectòria d’ASAJA i AMFAR, del Museu d’Art del Bolet i de Semen Cardona, han intervingut Marta Ferrusola, empresària i presidenta d’Honor d’AMFAR, i Pilarín Bayés, ninotaire, com a convidades de l’organització. Ferrusola, que ha explicat anècdotes de l’empresa de jardineria que havia tingut i del seu marit, l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va acabar indicant a “les dones agricultores i als homes del camp els hi dic que tenim un futur maco, on cal empenta. Endavant i esperem un món molt millor”. Bayés, que viu des de fa trenta anys a pagès, ha manifestat que no havia fet mai d’agricultora, i que “enlloc de plantar i tenir animals feia dibuixos d’aquestes activitats”.DSCF0096

Seguidament, el periodista Joan Albert Argerich, que ha conduït l’acte, ha presentat tres experiències de joves de transformació en el món rural. Una, és el bloc “Tasta Rutes”, de Beth Florensa -a la que ha representat la seva mare Esther Casals-, on apareixen rutes gastronòmiques que ella fa i un plat concret relacionat amb la ruta; una altra és Marina Guiu, d’Emes Garrigues (El Solerás), empresa especialitzada en maquinària agrícola per recol·lecció d’olives i fruits secs que porta amb la seva mare, i, per últim, Emília Vila, d’Agroptima.cat, que fa un programa de software per al sector agrari.

Després d’un torn de paraules, han intervingut Marià Morera, Director Territorial a Barcelona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Ignasi Valls, gerent del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Demanda de la visió intuïtiva femenina

La cloenda ha anat a càrrec de Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, qui ha donat en nom del Govern de la Generalitat les gràcies a les dones agrícoles i ramaderes pel paper que juguen, i ha fet una reflexió que va més enllà al afirmar que “en totes les nostres estructures de decisió és requereix la visió intuïtiva femenina en benefici de tota la societat”. També ha ressaltat la figura de Rosa Pruna a la que ha qualificat com a “promotora d’idees”.

Puig ha assenyalat que “el sector primari cada vegada tindrà més importància a Catalunya, pel seu valor afegit i caràcter exportador”. A més, “té una gran fortalesa que ens permet ser optimistes de cara al futur”.

Per al conseller “l’homenatge que fem avui a les dones agrícoles i ramaderes va del local al global”. I adreçant-se a les dones els ha comentat que “les explotacions familiars que vostès representen ens han permès mantenir l’equilibri territorial”.

Una vegada finalitzat l’acte s’ha dut a terme un dinar, al final del qual s’han sortejat dos quadres que ha donat la pintora vallesana Maria Pont Vié.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: