Milers de ramaders de porcí es concentren enfront del Ministeri d’Indústria per reclamar solucions al Govern

Capçalera concentracio Madrid_JARC_COAGMilers de ramaders, representants del sector porcí i treballadors de les plantes de purins, s’han concentrat aquest dimarts 18 de març enfront del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme per reclamar una solució immediata per les 29 plantes de tractament que donen resposta a les necessitats de gestió dels excedents de purins de més de 2.000 explotacions ramaderes repartides per tota la geografia espanyola. Catalunya, la primera comunitat autònoma productora de carn de porc, amb més de 1,4 milions de tones, és el territori més afectat per aquesta problemàtica, amb 6 plantes que tracten 675.000 m3  provinents d’unes 540 explotacions de porcí.

Les plantes de gestió dels purins s’han vist obligades a paralitzar la seva activitat, a causa de la imminent entrada en vigor del nou règim retributiu, que els produeix la fallida automàtica de forma retroactiva des de Julio del 2013.

La retallada unilateral, en més d’un 40%, de la prima a aquest tipus d’energia produïda per les plantes de tractament que proposa el Govern, a través del Ministeri d’Indústria, deixa a milers de ramaders sense una solució a curt termini per a la gestió dels excedents de purí de les seves explotacions.

El sector ramader més important de l’Estat

El porcí és el sector ramader més important a Espanya. Representa el 14% de la producció final agrària, i genera més de dos milions d’ocupacions, dels quals 200.000 són llocs de treball directes. Aquest sector és un important motor de l’economia espanyola amb una producció de 3,5 milions de tones de carn, de les quals s’exporten més del 40%. El cens es concentra principalment a Catalunya i Aragó, comunitats que representen més del 50% dels 25.161.080 caps totals. D’altra banda, Catalunya és la primera comunitat productora de carn de porc, amb més de 1,4 milions de tones.

El tancament definitiu d’aquestes instal·lacions implicaria la pèrdua de més de 5.000 ocupacions, entre directes i indirectes, en la seva majoria en el mitjà rural i afectaria a més de 2.000 explotacions que gestionen els seus excedents a través de les 29 plantes existents. L’impacte total del tancament d’aquestes instal·lacions es quantifica en prop de 350 milions d’euros.

Les organitzacions convocants han exigit al Govern una solució immediata que permeti a les plantes de cogeneració de tractament de purins mantenir la seva activitat i als ramaders poder gestionar correctament els seus excedents. Per a això ADAP, ANPROGAPOR, ASAJA, JARC-COAG, Cooperativas i UPA han lliurat un manifest a Indústria en el qual proposen eliminar el caràcter retroactiu de la proposta legislativa del Ministeri d’Indústria, una moratòria del règim actual d’almenys 2 anys, que permeti al sector buscar solucions alternatives i viables, i la interlocució entre govern i sector afectat per conèixer el transcurs de les negociacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: