Comença la prohibició de fer foc al bosc fins el 15 d’octubre

El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha informat que des del passat dissabte 15 de març fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals .

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i a la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc es poden fer focs d’esbarjo ni altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mata guspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’ inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

L’obtenció de permisos

Les sol·licituds de les autoritzacions en zona forestal i la franja de 500 metres al seu voltant en el període comprès entre el 15 de març i el 15 d’octubre, s’han de presentar a les oficines comarcals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural.

La normativa també preveu, només per a l’eliminació de restes vegetals i restes de poda procedents de treballs agrícoles (brancatge d’olivera i ametllers, vinya i restes vegetals procedents dels horts…), la possibilitat de presentar les sol·licituds els ajuntaments. D’aquesta manera , els agricultors només han de fer un únic tràmit a la seua ajuntament i s’estalvien desplaçaments posteriors a la capital de la comarca.

Aquest 2014, des de l’1 de gener fins el 16 de març, hi ha hagut a Catalunya 69 incendis forestals que han cremat 35 hectàrees forestals. En un nou i més greu incendi, ahir es van cremar 300 ha.

Nou sistema de les comunicacions de crema

Aquest hivern s’ha implantat un nou sistema de gestió de les comunicacions de crema a presentar als ajuntaments per poder realitzar durant el període comprès entre el 15 d’octubre i el 15 de març. El nou sistema utilitza la plataforma EACAT per a la gravació de les dades dels titulars de les comunicacions a la sala central de comunicacions del Cos d’Agents Rurals. Des d’aquesta sala, en el cas de condicions meteorològiques adverses, es comunica la suspensió de les autoritzacions als seus titulars amb l’enviament de SMS.

Aquest sistema s’ha implantat a 869 municipis (94% del total) i ha facilitat la tramitació de 77.816 comunicacions de crema. La comarca que més comunicacions de crema ha realitzat entre el 15 d’octubre i avui és el Vallès Oriental, amb 6.385, seguida del Baix Ebre i el Bages. Per municipis, Tortosa és on més comunicacions s’han registrat sèrie de Lliçà d’Amunt, el Perelló, Roquetes i Vallirana.

Aquesta nova modalitat d’obtenció del permís suposa una millora en la qualitat del servei i alhora garanteix el compliment de les condicions i mesures per evitar incendis forestals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: