El sector porcí i les empreses de tractament de purins es manifesten a Vic i Lleida per evitar el tancament de les plantes

2.DSC_0625Les concentracions del sector porcí realitzades el 20 de febrer contra el tancament de les plantes de cogeneració de tractament de purins i de les explotacions van congregar centenars de ramaders a Lleida i un centenar a Vic, amb tractors (60 a Lleida i una desena a Vic), i cisternes de purins. El sector, representat per Unió de Pagesos, JARC, ASAJA, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, i l’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP), demana solucions urgents que permetin que les plantes de cogeneració de tractament de purins reemprenguin la seva activitat, per evitar el seu tancament, i permetin la continuïtat de les explotacions.

Una representació dels participants a les concentracions han lliurat a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida i a la Delegació d’Hisenda de Vic un manifest a favor del manteniment de les plantes i de les explotacions.

Adjuntem el manifest que s’han lliurat a les seus de les administracions de l’Estat durant les concentracions:

Les organitzacions representants del sector porcí i l’ADAP demanen solucions urgents que permetin que les plantes de cogeneració de tractament de purins reemprenguin la seva activitat, per evitar el seu tancament i permetin la continuïtat de les explotacions.

Modificació del sistema retributiu que fa inviable les plantes

Les 29 plantes de tractament que hi ha a l’Estat, incloses les 6 de Catalunya, ja han aturat la seva activitat davant la proposta de Reial Decret pel qual es regula l’activitat de producció d’energia elèctrica a partir de cogeneració a partir de fonts d’energia renovable, cogeneració i residus i l’ordre ministerial que el desenvolupa d’acord amb l’última reforma del sector elèctric (Llei 24/2013, de 26 de desembre), que modifica el sistema retributiu de la producció d’energia amb fonts renovables, cogeneració i residus –elimina la producció d’energia en règim especial-. El projecte d’ordre estableix un càlcul dels paràmetres retributius que no tenen en compte les característiques singulars de les instal·lacions de tractament de purins respecte a les plantes de cogeneració convencionals. Aquest fet resulta discriminatori respecte a altres instal·lacions de tractament de residus i, si no es modifica,  suposarà el tancament definitiu de totes les plantes de tractament de purins.

A finals dels anys 90, davant la necessitat de trobar una sortida per al tractament dels excedents de purins en zones d’alta densitat ramadera i donar compliment al Reial Decret 261/1996 d’aplicació de la Directiva nitrats, el ministeri d’Agricultura i el d’Indústria van optar per la via de vincular el tractament dels purins a la cogeneració, en el marc de l’aprovació del Reial Decret Real 2818/1998, de 23 de desembre, sobre producció d’energia elèctrica per a instal·lacions abastides per recursos o fonts d’energia renovables, residus i cogeneració.

El 2007 es va modificar el marc normatiu i el Reial Decret 661/2007 preveia la supressió del marc vigent als 15 anys; per tant, es garantia la supervivència de totes les instal·lacions del sector per un mínim de 15 anys des de la data de posada en marxa (5 plantes es van posar en marxa l’any 2009).

Efectes del tancament de les 29 plantes existents a tot l’Estat

A Catalunya, estan afectades sis plantes de tractament de purins (una a Alcarràs, dues a Juneda, una a Miralcamp, una a l’Esquirol-Santa Maria de Corcó i una a les Masies de Voltregà) que tracten un total de 675.000 m3 d’unes 480 explotacions de porcí.

A tot l’Estat, actualment hi ha 29 plantes i el tancament afectaria a més de 2.000 explotacions porcines que actualment gestionen els seus excedents en aquestes plantes (al voltant de 2.000.000 m3 de purins).

El tancament de les plantes crearia una situació crítica per a les explotacions ramaderes i les zones afectades, ja que les plantes garanteixen que es puguin gestionar correctament els purins, així com la continuïtat de les explotacions. El seu tancament suposaria el tancament o la reducció de la producció de les explotacions ramaderes afectades, ja que actualment no es disposa d’alternatives per a la gestió dels seus excedents de purí.

Segons dades de l’Informe anual de l’Observatori del porcí de 2012, el cens de bestiar porcí a Espanya es concentra principalment en dues comunitats autònomes, Catalunya i Aragó, que representen més del 50% dels 25.161.080 caps totals. Pel que fa a la producció de carn de porc, Catalunya continua essent la capdavantera, amb una producció de més de 1,4 milions de tones, i és seguida per Castella i Lleó amb quasi 500.000 tones de carn del total produït a Espanya (3.515.445 tones).

La producció porcina a Catalunya, amb un cens de gairebé 7 milions de caps, es consolida com la base del sector agroalimentari català.

Per què cal assegurar la continuïtat de les plantes

Les plantes, després de més de 10 anys de funcionament, han demostrat que són un instrument molt útil per garantir una correcta gestió dels excedents de purins de les zones amb més densitat ramadera.

El sistema de tractament dels purins, amb l’eliminació de l’aigua i obtenció d’un producte sòlid, facilita el seu emmagatzematge i la gestió de la fracció sòlida com adob a altres zones agrícoles.

Les plantes són una bona eina per ajudar a la gestió col·lectiva dels purins en el territori.

S’ha fet una inversió important en noves tecnologies amb producció de biogàs, que suposen importants reduccions d’emissió de CO2 i de nitrogen.

A les zones rurals, aquesta inversió ha generat una activitat econòmica i nous llocs de treball, tant a les plantes de cogeneració com a les granges, que cal preservar.

Les plantes ajuden a la competitivitat de la producció porcina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: