Aiguamolls i agricultura: la gestió adequada de les zones humides a Catalunya

El 2 de febrer, se celebra el Dia Internacional de les Zones Humides i és una  ocasió excel·lent per augmentar la sensibilització  i divulgar el valor d’un dels ecosistemes més diversos i rics biològicament però, alhora, particularment fràgils i vulnerables.F1

Aquest 2014 i coincidint  amb l’Any Internacional de l’Agricultura Familiar, la Convenció de Ramsar ha triat Zones Humides i agricultura com a tema per celebrar aquest Dia Mundial. Aquesta és una qüestió molt important per a Ramsar perquè aquests espais estan moltes vegades íntimament vinculats a l’agricultura. Des del Departament treballem per aconseguir els millors resultats comuns perquè coneixem a fons la fragilitat entre aiguamollls i agricultura i en fomentem una gestió adequada. Aquesta  gestió es porta a terme a través dels nostres equips tècnics o través de  consorcis, ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, que reben el nostre suport també mitjançant una línia específica d’ajuts d’espais naturals protegits, o bé mitjançant convenis i altres acords de col·laboració. Precisament aquests ajuts han fet que durant l’any 2013 s’hagin   finançat arreu de Catalunya actuacions de millores ambientals, d’hàbitats de canyissar o  retirar espècies invasores. També s’ha treballat en l’adequació de trams d’aquestes zones humides, itineraris de natura i en actuacions de senyalització i difusió dels valors ambientals. Concretament, s’han realitzat 30 actuacions diferents, amb una inversió d’uns 640.000 euros.

Dues de les principals zones humides de Catalunya van ser fonamentals per a la creació de dos parcs que acaben de complir 30 anys: el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. El delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de l’Europa Occidental, constitueix l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya i presenta una rica diversitat d’ambients; i els Aiguamolls de l’Empordà, ubicats a la plana empordanesa entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, en un espai caracteritzat pels cursos fluvials actuals, les antigues desembocadures dels rius, i els sistemes de canalització i rec dels conreus que històricament s’han donat en aquest lloc ric en aigua dolça. Els valors d’aquests dos espais naturals els fan gairebé únics, i el pas dels anys i la gestió que s’hi ha fet els han convertit en referents en els àmbits europeu i mundial. Aquests dos  parcs són  punts estratègics en les rutes migratòries entre Europa i Àfrica: aquí es preserven els valors de les zones humides i s’hi comptabilitzen més de 340 espècies d’aus.

Equilibri entre preservació i activitat humana

És important, sobretot quan fem la gestió, saber trobar l’equilibri entre preservació i activitat humana, i s’ha de trobar per a cada una de les zones humides, ja que les pressions que es poden donar són molt diverses i també pot ser molt divers el funcionament com a zona humida de cadascuna d’elles.

Catalunya té més de 300 zones humides, amb un estat de salut que ha anat millorant considerablement en els últims anys, i el Departament d’Agricultura fa passos decisius per conservar precisament aquells trets característics que fan tan atractiu un país com el nostre i que formen part, també, de l’esforç mundial per conservar el territori i les espècies del planeta.

Es tracta de conservar, assolint la maduresa que ens ha portat fins aquí, per continuar treballant en el manteniment i la millora d’aquests aiguamolls i zones humides fent compatible l’ús amb la conservació. Continuar treballant amb una gestió més intensa del territori, i amb una visió global i estratègica de conjunt de tot l’àmbit, convençuts del tresor natural que representa per a tots nosaltres.

Josep Maria Pelegrí, Conseller d’Agricultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: