La FCAC mostra la seva preocupació perquè el sector podria perdre 11,4 milions en zones desfavorides i de munyanya

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva preocupació després de conèixer l’esborrany d’Ordre del Contracte Global d’Explotació presentada pel Departament d’Agricultura. Aquesta regulació provocaria la pèrdua d’11,4 milions d’euros en zones desfavorides i de muntanya, i posaria en perill la continuïtat de més de 300.000 hectàrees i de 4.900 productors, així com les seves cooperatives, atenent a la convocatòria de 2012.DSCN1822

Les comarques de zones desfavorides i de muntanya més afectades per la decisió serien les Garrigues, la Terra Alta, el Segrià, la Ribera d’Ebre, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès, l’Alt Urgell, el Berguedà, Osona i la Noguera, entre d’altres. Les zones de muntanya deixarien de percebre 9,2 milions d’euros que es destinaven a uns 3.100 productors, mentre que les altres zones desfavorides perdrien 2,2 milions d’euros que arribaven a uns 1.800 productors.

El motiu és que l’esborrany d’Ordre estableix que, enguany, l’Administració no convocaria els ajuts d’indemnització compensatòria, que es destinen a les zones desfavorides i de muntanya amb la finalitat de mantenir l’activitat agrària a punts del territori on l’adversitat del medi comporta un sobrecost de la producció o un rendiment més baix. Tampoc està previst convocar altres mesures contemplades dins del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

Situació més complexa a determinades comarques

La situació s’agreujaria a determinades comarques -com les Garrigues, el Segrià i la Terra Alta-, a on els productors de fruita seca encara no han cobrat els ajuts específics que es destinen al sector. Precisament, aquestes són les zones amb un risc d’abandonament agrari més elevat i en les quals, sovint, els ajuts de la PAC són més baixos. La FCAC ja va denunciar que, l’any passat, el Ministeri i el Departament d’Agricultura havien reduït els ajuts específics a la fruita seca més d’un 65%, baixant-los a 32 euros per hectàrea, però ni tan sols l’import aprovat s’ha fet efectiu a dia d’avui i, per això, és imprescindible que els pagaments d’aquests ajuts que resten pendents es facin efectius de forma imminent.

Per tot, la FCAC reclama que, tal com permet la normativa europea, el Departament d’Agricultura mantingui els ajuts d’indemnització compensatòria i d’assessorament dins el Contracte Global d’Explotació, i que els joves que hagin iniciat l’activitat agrària en els últims sis mesos també es puguin acollir a l’ajut d’incorporació. Les cooperatives defensen que els ajuts vinculats al PDR són els que permeten garantir la inversió en un sector que resulta estratègic per al futur del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: