Fer sostenible el teu arbre de Nadal

0123_fira-avet-espinelvesSegurament, has assistit a alguna de les fires de “l’Arbre de Nadal” que s’organitzen en zones de producció de coníferes amb l’objectiu d’apropar als ciutadans l’autèntic arbre obtingut ” in situ”, a casa nostra; la més coneguda és la d’Espinelves. I és que amb el Nadal arriba també aquesta meravellosa tradició que és la preparació i el guarniment de l’arbre de Nadal, compatible amb el costum del Pessebre (Betlem). L’arbre més utilitzat com a arbre de Nadal és el Abies (avet) “Abies nordmanniana“; a la zona del Montseny es cultiva molt bé el “masjuanis“, encara que també hi ha qui es decanta, en menor mesura, per exemplars com les pícees “Picea excelsa” o la araucana “Araucaria excelsa“. Si has triat o penses triar un exemplar viu, amb la intenció de reubicar-lo en el teu jardí o reciclar-lo, hi ha una sèrie de consells que et poden ser útils.

1.- Escollir l’àrbre

Per garantir la viabilitat de l’exemplar sempre és millor decantar-se per arbres cultivats en test o contenidor, que portin en el mateix més o menys un any, i que hagin passat l’estiu al contenidor, ja que aquest és el període més sensible. Això, bàsicament, augmentarà les possibilitats que l’exemplar sobrevisqui passades les festes nadalenques.

Els exemplars que han estat recentment ubicats en test acostumen a morir gairebé tots, són més barats i en el lloc on els compris haurien d’informar sobre aquesta procedència. S’acostumen a conèixer com “repicats”.

2.-Cures una vegada instal·lat a casa

  • Una vegada a casa procura situar-lo lluny de radiadors o focus de calor.
  • Procura regar cada 3 dies, no de manera molt abundant i sempre vigilant que estigui ben drenat.
  • Si és possible, no li vindrà gens malament que el treguis una estona a l’exterior perquè rebi aire fresc. Si no fos possible ventila cada dia l’estança on es trobi ubicat procurant que aquest aire fresc i renovat arribi a l’entorn del teu arbre de Nadal.
  • Finalment, també seran molt beneficioses algunes polvoritzacions amb productes revitalitzants per a plantes d’interior, per garantir un ambient humit en l’entorn immediat de les fulles de l’exemplar.

Tot això ajudarà a que el teu arbre de Nadal sobrevisqui després de passar les festes a l’interior de la llar, que no és l’ambient més adequat per a aquest tipus d’arbres.

Si no disposes d’un jardí o d’un tros de terrassa on ubicar-ho recorda que la majoria d’ajuntaments habiliten unes zones per a la recollida d’exemplars per a la seva posterior ubicació en llocs públics. Els exemplars que no sobreviuen són triturats i compostats, de manera que al final es convertiran en aliment per a altres arbres.

Jesús Domingo Martínez, president d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: