Comencen les obres del Segarra-Garrigues que permetran posar en reg 20.000 hectàrees el 2017

e7359781-9fe7-4f5d-bf60-62a699457199El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern, Ramon Farré, del director de la divisió d’obres hidràuliques de Infraesructures.cat, Albert Farreras i del subdirector general d’Infraestructures Rurals del Departament, Antonio Enjuanes, va donar el tret de sortida a finals de novembre a les obres de continuïtat del canal Segarra-Garrigues que permetran habilitar en els pròxims 4 anys, 20.000 ha de reg en els àmbits de Sarroca, Verdú, Castelldans i les Borges Blanques.

El Departament d’Agricultura, conjuntament amb Infraestructures.cat, que s’encarrega de l’execució de l’obra, ha iniciat ja les obres de la xarxa de distribució pertanyent al municipi de Sarroca de Lleida, amb una superfície total neta de 698,5 ha. Això obeeix a la voluntat del Govern de prioritzar les obres en que els regants s’estan apuntant al reg de manera important, com és el cas d’aquesta part corresponent al municipi de Sarroca de Lleida, en que els regants estan demanant que es planifiqui l’inici de les obres per poder regar el més aviat possible.

Aquesta xarxa de distribució, una vegada construïda, disposarà d’una xarxa secundària amb una longitud de 40,2 km de canonades i d’una xarxa terciària amb 3,2 km de canonada. S’instal·laran 284 preses de reg i 137 hidrants que alimentaran un total de 333 parcel·les regables.

El pressupost previst per a les actuacions és de 10.027.902,68 euros.

La importància de la concentració parcel·laria

Prèviament a la obres de regadiu s’ha realitzat la concentració parcel·laria de Sarroca de Lleida-Torres de Segre amb una superfície de 1.489 ha. Els treballs de reparcel·lació a la zona de Sarroca de Lleida-Torres de Segre es troben en la recta final i es preveu l’inici imminent de l’execució de les obres que han de permetre l’accés a les noves finques per part dels 332 propietaris que es beneficiaran de l’actuació promoguda pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i que cultiven les noves propietats des del mes de febrer de 2012.

Finalment la Generalitat posarà a disposició de l’actuació un pressupost de 1.147.000 euros per dur a terme l’obertura d’un total de 14 km de nous camins que connectaran les 656 finques resultants del procés administratiu. A més, es consolidarà l’actual xarxa de camins i s’executarà el principal drenatge de la zona que té una llargada de més de 3,3 km.

Els treballs de la concentració han permès una reducció molt significativa del nombre de parcel•les que inicialment aportava cada propietari al procediment, la qual cosa ha facilitat la constitució d’explotacions agrícoles més viables, ja que s’han pogut disposar de forma confrontant contigua les propietats dels diferents membres de les explotacions familiars, produint-se així un efecte multiplicador en el procés d’agrupament de finques. De la mateixa manera s’han pogut integrar en les explotacions resultants les parcel•les que els propietaris han adquirit durant el procediment de reparcel·lació així com les d’aquells propietaris que les han volgut traslladar al costat de les explotacions dels seus cultivadors.

El Segarra-Garrigues tira endavant

El conseller va recordar que aquesta obra es va “desencallar” gràcies a la nova forma de gestió de l’obra impulsada pel Govern”, a través de les modificacions que va introduir a la llei òmnibus per facilitar als regants la seva participació en el finançament i a l’establiment del condicionant que hi hagi un percentatges d’adhesions elevat (80%) per iniciar els regadius per tal de prioritzar que l’obra s’executa allà on hi ha iniciativa i allà on es pugui aprofitar immediatament la infraestructura.

Pelegrí va insistir en el fet que el procediment de finançament previst a la llei òmnibus resulta més econòmic per a l’agricultor i va assenyalar que “com en tota obra d’aquesta envergadura, hi ha dificultats, però amb voluntat i coresponsabilitat totes aquestes poden ser superables. Ho estem demostrant”.

Per a l’any 2014, les aportacions previstes en el projecte de pressupost per part del Departament d’Agricultura a l’empresa Infraestructures de la Generalitat per a finançar aquesta inversió és de 21,7 milions d’euros. Així mateix, per al 2014 es preveu l’execució d’altres inversions en infraestructures de camins i regadius. En concret, es preveu avançar de forma important en l’execució de les obres de regulació i distribució del regadiu Segrià Sud i en les obres de la xarxa de distribució dels regs de l’entorn de l’embassament de Rialb als termes municipals de Peramola i Bassella a l’Alt Urgell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: