Les poblacions d’isard a les reserves nacionals de caça de Catalunya presenten uns censos estables

El resultat dels censos d’estiu que els agents rurals, guardes de reserva de fauna i personal tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural realitzen a les reserves nacionals de caça del Pirineu mostra una estabilització de les poblacions.bd1513ef-1bb7-4cb0-b4e0-f7f61f8c8295

Els censos anuals que es realitzen rutinàriament en el programa de seguiment d’aquesta espècie mostren una població dins d’aquests terrenys gestionats per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat de més 6 mil exemplars comptats. Aquesta xifra, malgrat haver disminuït lleugerament respecte de l’any passat, queda lluny del mínim assolit l’any 2006 quan les poblacions van ser afectades per la malaltia del pestivirus a diferents zones del Pirineu. Malgrat haver-se detectat casos puntuals d’animals afectats per aquesta malaltia, la lleu davallada només es pot relacionar amb les oscil·lacions naturals de les poblacions que poden haver afectat la demografia.

Els resultats dels censos realitzats a les reserves nacionals de caça són prou explícits, d’acord amb les dades següents (cal recordar que les poblacions d’aquests animals estan sotmeses a fluctuacions anuals que es consideren normals):

Resultat del cens de 2012

Resultat del cens de 2013

RNC Alt Pallars

1.905

1.557

RNC Cerdanya-Alt Urgell

444

563

RNC Cadí

1.382

1.272

RNC Freser-Setcases

3.162

2.771

Total

6.893

6.163

A més d’aquestes poblacions, cal comptar els exemplars que viuen al Parc Nacional d’Aigüestortes i la zona perifèrica, i també a d’altres massissos gestionats mitjançant la figura d’àrees privades de caça i zones de caça controlada. Es pot estimar una població d’isards a Catalunya al voltant dels 10 mil exemplars.

D’acord amb l’establert per a la temporada de caça 2013-14, els isards podran ser caçats aquesta tardor entre el 13 d’octubre i el 31 de gener amb l’ajustament corresponent al nombre d’exemplars de la població que permeti l’aprofitament sostenible.

Aquestes dades s’han fet públiques avui coincidint amb el II Rupicapra Symposium que s’està duent a terme aquests dies a Bellver de Cerdanya, i que posa en contacte científics, gestors, caçadors i naturalistes d’arreu del món per identificar quines són les necessitats actuals en el camp de la investigació sobre la biologia, la sanitat, el seguiment i la gestió dels isards.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: