Espanya ha incrementat la seva eficiència productiva en gairebé set garrins per truja i any els últims 20 anys

pariderasAmb motiu de la celebració enguany de la vintena edició dels Premis Porc d’Or, convocats per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) amb la col·laboració de Zoetis -com a empresa coorganitzadora- i del Govern d’Aragó, i que es lliuraran a Saragossa el 22 de novembre, l’organització ha donat a conèixer dades que reflecteixen l’enorme transformació soferta per aquest important sector productiu al nostre país en les últimes dues dècades.

Els prestigiosos Premis Porc d’Or es lliuren anualment a les granges que més destaquen pels seus resultats productius entre les inscrites al BDporc ( base de dades de referència del porcí espanyol) de l’IRTA a nivell nacional, que avui dia conté informació d’unes 660 explotacions i 650.000 truges de tot el país.

Les dades recollides anualment en el BDporc, des de fa dècades, permeten realitzar una interessant anàlisi de l’evolució d’aquest sector en els últims 20 anys, el que ha posat de manifest , entre d’altres , un continu increment en la grandària de les granges (de 719 truges per explotació el 2007 fins a les 986 truges en 2012); “Aquest increment creiem que es deriva -assegura José Luis Noguera, director del BDporc ( IRTA )- de la recerca d’una major professionalització del sector, millora de l’organització de la producció, augment de l’eficiència, i economia d’escala per optimitzar costos”.

En relació a l’eficiència productiva , l’esmentat anàlisi posa de manifest que , en els últims vint anys s’ha augmentat en gairebé set garrins deslletats més per cada truja productiva a l’any, amb una mitjana de productivitat del conjunt en 2012 de 26,57 garrins deslletats per truja productiva i any, i màxims registrats (2011) de fins a 33, 26 garrins deslletats per truja productiva i any , el que ens situa entre els principals països productors pel que fa a aquest índex tècnic es refereix.

Espanya, amb 26 milions de porcs inclosos garrins, porcs d’engreix, reproductores i verro , és el segon productor de porcí a nivell de la Unió Europea i el quart a nivell mundial. Aquestes xifres han situat al porcí al capdamunt dels sectors productius a Espanya, amb una aportació al PIB superior als 4.500 milions d’euros, el que suposa més d’un 37% de la Producció Final Ramadera (PFG) i del 14% de la Producció Final Agrària (PFA) i , sent el sector ramader amb més pes en l’economia espanyola.

País netament exportador

En els últims anys el sector porcí espanyol ha passat de ser importador a ser netament exportador incrementant el seu volum d’exportacions un 17 % des de l’any 2000 a causa, entre d’altres, la millora sanitària de la nostra cabanya. Actualment el sector exporta gairebé el 40 % del que produeix , 1.369.527 tones, de les que 1.057.771 tones es dirigeixen a la Unió Europea i 311.756 ta països tercers.

Segons explica Miguel Ángel Figuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí ( ANPROGAPOR ), entitat col·laboradora del BDporc, “durant els últims anys el comerç exterior del sector ha experimentat un increment notable, no només en volums d’exportació sinó en la qualitat de les exportacions , sent en l’actualitat molt més estructurada. Actualment les nostres exportacions intra i extra comunitàries han deixat de ser d’oportunitat i puntuals per esdevenir un fet estructural de què depèn el correcte funcionament del mercat intern”.

Les nostres exportacions intracomunitàries s’han incrementat en l’última dècada un 266% i el comerç extracomunitari un 540% . Els principals compradors intracomunitaris són França (22,67%), Portugal (14,73% ), Itàlia (10,82% ) i Alemanya (6,06%). Al mercat de la UE es ven principalment carn ( 73% ), animals per a sacrifici ( 10% ) , productes preparats ( 6% i augmentant ) i despulles ( 5% ).

“Pel que fa a la venda a tercers països -afirma Higuera- està liderada pel tàndem Xina- Hong Kong , gairebé a l’una amb Rússia i seguida pel Japó i Corea del Sud . En aquests mercats , per productes, segueix predominant la carn ( 45% ) , seguida de les despulles ( 34% ) i la cansalada ( 10% )” .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: