L’IRTA posa en marxa el primer centre de recerca en fructicultura a Catalunya, el Fruitcentre, ubicat a Lleida

???????????????????????????????

El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí, acompanyat per l’alcalde de Lleida i President del PCiTAL, Àngel Ros, del Rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández i pel director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep M. Monfort, va inaugurar el dimarts 24 de setembre les instal·lacions del nou centre de recerca de l’IRTA dedicat a la fructicultura, el Fruitcentre.

El Fruitcentre es troba ubicat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) ocupant una parcel·la de 4.200 m2 i 9.600 m2 edificats. Les obres es varen iniciar el 2009 i han suposat una inversió de 14,3 milions d’euros, amb finançament de  la Unió Europea (a través dels fons FEDER) i del   Ministerio de Economía y Competitividad.

El segon sector agrari català

La producció de fruita és el segon sector agrari en importància a Catalunya, amb un 15,5% del PIB Agrari (darrera del porcí: 27,67%), amb prop de 13.000 explotacions fruiteres, 300 empreses i un volum superior a les 400.000 tones de fruita en frigoconservació. És, per tant, un sector socioeconòmic important que té amplis mercats dins i fora les nostres fronteres i amb necessitats de qualitat i innovació molt altes que el permetin competir en els difícils mercats de la fruita.

El Fruitcentre, per tant, neix d’una necessitat de disposar d’una infraestructura per a la recerca que integri tots els passos de la cadena de valor de la fruita i amb l’objectiu de convertir-se en centre de referència a nivell europeu generant i aplicant coneixement tècnic i científic des del cultiu de la fruita fins al consumidor, amb una concepció integradora tant conceptual com física, de la fructicultura.

com la traçabilitat del producte en totes les seves fases, i garantirà al sector productor i comercialitzador una nivell d’innovació que els permetin afrontar amb avantatges competitives els mercats nacionals i internacionals.

El Fruitcentre serà una eina que integrarà, conceptual i físicament, tots els processos de la fruita al llarg de la cadena de valor d’aquesta. Per això disposarà de grans equipaments d’investigació i estarà estructurat simulant les diferents fases de la cadena, des de la collita fins el consumidor. És per aquest motius que s’han dissenyat en aquestes instal·lacions les fases de recepció, manipulació, conservació, condicionament i expedició de la fruita, treballant amb les noves tecnologies del tractament en postcollita, de manipulació i de conservació de la fruita. Es treballarà en els aspectes nutritius i qualitatius de la fruita, en l’ús de pesticides i els nivells de residus a la fruita, en la producció ecològica i/o sostenible, o en els riscos  mediambientals de la producció. De la mateixa manera, s’incidirà en estudis d’anàlisi sensorial a fi d’ajustar-se més a la percepció del consumidor i a les necessitats del mercat.

A més, té com a vocació millorar la competitivitat del sector fructícola, i per això ha d’afrontar i respondre als nous reptes que es plantegen al món de la fruita en l’àmbit de la producció, conservació, transformació, distribució i consum.

14,3 milions i 21 nous llocs de treball

Amb 14,3 milions d’euros d’inversió, la posada en marxa del Fruitcentre suposarà el trasllat dels investigadors i personal que hi ha actualment a l’edifici de l’IRTA del Campus de la UdL a les noves instal·lacions, així com la creació d’un total de 21 llocs de treball a mig termini ja que es crearan noves línies d’investigació en enginyeria del fred, valorització de subproductes de transformació de la fruita o tecnologies de processament de producte, a més del creixement degut a les noves activitats generades en els equips de recerca ja existents. En total més de 120 persones, de les que una quarantena són investigadors, treballaran des d’ara al Fruitcentre.

El Fruitcentre disposarà de 6 plantes pilot i 23 laboratoris en una superfície construïda total de 6.356 m2 en una parcel·la de 4.201 m2 distribuïts en quatre plantes. Les plantes pilot de noves tecnologies de la conservació, confecció i envasament de fruita fresca, 4a i 5a gamma, enginyeria del fred, i d’agents de biocontrol permetran testar noves tecnologies, escalar processos i desenvolupar nous productes.

Així, tecnologies com l’atmosfera dinàmica o la mesura no destructiva de la qualitat en la línia de confecció, el desenvolupament de nous productes de 4a gamma o l’establiment de les condicions de conservació de les noves varietats desenvolupades en el programa de millora genètica són exemples de les activitats a desenvolupar en aquestes plantes pilot.

En els 23 laboratoris previstos s’investigarà des de la qualitat de la fruita fins a la seguretat alimentària dels productes mínimament processats. El Fruitcentre donarà servei i fonamentarà algunes de les seves activitats de recerca amb altres infraestructures de l’IRTA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: