Una nova PAC

1384035_5c96fcabA dia d’avui, la Comissió[1], el Consell[2] i el Parlament Europeu han arribat a un acord sobre la nova PAC (Política Agrària Comuna).  Ha estat la primera reforma en procediment de codecisió; és a dir, que el Parlament Europeu ( després d’haver presentat més de 4500 esmenes ) juntament amb el Consell de ministres han decidit conjuntament que s’aprova i amb quines esmenes, la proposta feta per la Comissió.

Ha estat un llarg temps d’espera ja que el PE demanava conèixer el pressupost plurianual 2014-2020.

La PAC ha patit alguns canvis importants des de que al 1969 s’aprovà el finançament de la PAC amb la creació de recursos, com per exemple, els drets duaners; al 1992 s’ aplicà una reforma, seguida al 1999 de la anomenada agenda 2000, per acabar, actualment amb la nova PAC 2014.

La PAC és la política realment comuna, les altres polítiques europees són més aviat comunitàries; la majoria de països volen una gestió des de Brussel·les  de la PAC, ja que existeixen diferents interessos dels països entorn l’agricultura. Així, hi ha països on l’agricultura té un pes molt important (Espanya, Portugal, França, Irlanda,…), d’altres com Holanda, Dinamarca,…on la importància recau més en l’agroindustria, i, altres, com Suècia, Regne Unit,…on no té massa importància. Tots ells fan una forta aportació econòmica a aquest sector, i, possiblement alguns d’ells reben menys del que aporten, i això crea certes incomprensions.

Desenvolupament sostenible

Un principi central a la UE és el desenvolupament sostenible, que consisteix en buscar l’equilibri adequat entre la protecció i el medi ambient, el progrés econòmic i el desenvolupament social; és buscar l’esforç per garantir que el creixement econòmic es porti a terme d’una manera tal que pugui ser viable en un futur sense esgotar els recursos naturals ni perjudicar a cap sector de la societat.

Es pretén una PAC més justa, simplificada, amb una OCM única, on el respecte al medi ambient és un pilar important. La globalització, l’ augment de la demanda d’aliments, la volatilitat dels preus i el caràcter multi funcional de l’agricultura han estat els motius que han motivat aquesta reforma.

Les ajudes que reben els agricultors han de servir per potenciar la funció ecològica que aquests realitzen i per amortiguar les entrades de productes de tercers països amb preus més baixos i menys controls sanitaris, alhora que suavitzen les inclemències i inestabilitats tan del temps com dels mercats internacionals.

Els principals eixos de la nova PAC son:

  1. Els pagaments directes, un 75 % de la despesa en agricultura: un pagament fixa i un pagament verd ( greening )
  1. Els mecanismes de gestió del mercat: una única OCM, ja que els factors climàtics son incontrolables, i mesures com l’ emmagatzament privat poden ser útils per a evitar estacionalitats, baixos preus, volatilitat en els preus,  per exemple. OPA’s.

Les imitacions a la producció ( quotes llet, sucre, drets plantació,….desapareixeran )

  1. El desenvolupament rural, un 25 % de la despesa en agricultura:

Els punts que es pretenen treballar són:

  • Fomentar la transferència de coneixement i innovació
  • Millorar la competitivitat
  • Millorar la cadena alimentaria i gestió del risc
  • Restaurar i mantenir el medi ambient
  • Fomentar l’ eficiència energètica
  • Fomentar la inclusió social
  1. Els condicionants o reglaments horitzontals.

L’ Ecologització o greening.

Miquel Rusiñol, membre de la Junta d’Agroprés


[1] La comissió proposa i executa. És el govern de la UE.

[2] El consell de ministres té el poder  legislatiu, elabora el pressupost,  i,  té dos vessants: el consell europeu ( reunió de caps d’estat ) i el consell de ministres d’una cartera concreta ( agricultura, interior,…) Existeix el Comitè de Representants Permanents de cada país  ( COREPER ) que prepara la feina al seu ministre. En surten Reglaments i Directius com a instruments vinculants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: