La Comissió Europea presenta una nova estratègia forestal

La Comissió Europea ha presentat una nova estratègia forestal per respondre als reptes actuals dels boscos i del sector forestal. El bosc, que cobreix el 40% del territori de la UE, és un recurs essencial per a la millora de la qualitat de vida i la creació d’ocupació, especialment a les zones rurals, a més de protegir els ecosistemes i proporcionar beneficis ecològics per a tothom.IM_Boscos

El comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la UE, Dacian Cioloș, ha declarat: “Els boscos són uns ecosistemes fonamentals, a més d’una font de riquesa i ocupació a les zones rurals, si es gestionen de manera adequada.  Gestionar-los de manera sostenible i garantir-ne la protecció és un pilar bàsic del desenvolupament rural i un dels principis de la nova estratègia forestal”.

Nou criteri

A partir d’un nou criteri, l’estratègia “surt del bosc” i aborda aspectes de la “cadena de valor” (és a dir, la manera com s’utilitzen els recursos forestals per generar béns i serveis) que influeixen fortament en la gestió dels boscos. L’estratègia destaca que els boscos són importants no tant sols per al desenvolupament rural sinó també per al medi ambient i la biodiversitat, les indústries de base forestal, la bioenergia i la lluita contra el canvi climàtic. Ressalta la necessitat d’adoptar un criteri holístic i de tenir en compte la repercussió d’altres polítiques en els boscos i la situació als territoris limítrofs del bosc. També subratlla que caldria tenir en compte les polítiques de la UE en les polítiques forestals nacionals. Finalment, demana la creació d’un sistema d’informació forestal i la compilació d’informació harmonitzada sobre els boscos a escala europea.

L’estratègia forestal actual de la UE data de 1998. Es basa en la cooperació entre la UE i els Estats membres (subsidiarietat i responsabilitat compartida) i estableix un marc per a les mesures forestals que fomenta la gestió forestal sostenible. No obstant, ja cal un nou marc que respongui a les expectatives creixents sobre els boscos i als importants canvis socials i polítics que els han afectat els últims quinze anys. La nova estratègia, presentada al Parlament Europeu i al Consell, l’ha elaborat la Comissió en estreta cooperació amb els Estats membres i els interessats els dos últims anys. Conjumina diversos aspectes d’àmbits complementaris com són el desenvolupament rural, l’empresa, el medi ambient, la bioenergia, el canvi climàtic, la recerca i el desenvolupament. La Comissió també ha donat a conèixer avui un projecte (http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/wood-paper-printing/index_en.htm) que detalla les activitats correctives que es podrien dur a terme per ajudar les indústries forestals de la UE a superar els reptes actuals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: