Catalunya torna a encapçalar les nominacions als premis Porc d’Or que es lliuraran el 22 de novembre a Saragossa

La comunicació per part del jurat de la vintena edició dels prestigiosos premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina, de les 86 granges de 11 comunitats autònomes que opten aquest any, amb 122 nominacions en el seu conjunt, a les estatuetes d’or, argent i bronze, suposa l’arrencada del gran esdeveniment anual del sector porcí espanyol.

Porc_d'Or_2009_WEBOrganitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ( IRTA ), del Departament d’Agricultura de la Generalitat, els premis compten un any més amb la col·laboració de ZOETIS (abans Pfizer Salud Animal), empresa líder en productes i serveis per al sector de la sanitat animal, i en aquesta edició també amb la del Govern d’Aragó.

Els guanyadors es donaran a conèixer en la ja tradicional gala de lliurament dels premis Porc d’Or, que aquest any tindrà lloc per primera vegada a Saragossa, capital d’Aragó -la segona comunitat autònoma d’Espanya en importància del sector porcí-, el proper 22 de novembre.

Catalunya i Aragó de nou al capdavant

Com és habitual, Catalunya encapçala la classificació de nominacions, amb un total de 34 granges aspirants -tres més que en l’edició passada ( 25 a Barcelona- amb 39 nominacions-, set a Lleida -amb 12 nominacions -, i dues a Tarragona, amb una nominació cadascuna), que juntes sumen 53 nominacions. La segueix Aragó, amb un total de 27 nominacions que es reparteixen 20 granges (dues més que en l’edició de 2012), Castella i Lleó amb dotze granges i 17 nominacions i Navarra amb sis granges i 7 nominacions. Finalment, Galícia amb quatre granges que sumen sis nominacions, Castella-la Manxa amb quatre granges i cinc nominacions, la Rioja es manté amb una granja i dues nominacions, València amb dues granges i dues nominacions, i el País Basc amb una granja i una nominació. A més, s’incorporen al palmarès de 2013 la Comunitat de Múrcia i Andalusia, amb una granja i una nominació cadascuna.

Independentment de la categoria a la qual pertanyin les explotacions, i com en edicions anteriors, aquelles granges nominades amb major grau d’excel·lència podran optar també als guardons més significatius, el Premi a la Màxima Productivitat Numèrica, que en l’última edició va anar a parar a la Granja El Sas ( Osca ) -amb una mitjana de 33,26 garrins deslletats per truja productiva i any, el que va suposar un nou rècord en la història d’aquests premis-, i el premi Porc d’Or en la seva màxima categoria, la de Diamant, que va recaure el 2012 a Granja Castellets, a la localitat de Taradell (Barcelona). Esmentar també, per la seva importància, el Premi Especial Porc d Or del MAGRAMA a “Sanitat , Benestar Animal i Medi Ambient”, al qual poden aspirar totes les granges adherides a BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), independentment de seva mida i de que estiguin o no nominades als premis Porc d’Or.

Reconeixement a la granja més nominada

A més, aquest any, com a novetat i amb motiu del XX Aniversari dels premis Porc d’Or, es lliurarà una estatueta a la granja que, a nivell nacional, hagi estat més vegades nominada a aquests premis en qualsevol de les categories establertes.

Cada any els premis Porc d’Or es concedeixen entre les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent l’excel·lència assolida pels següents criteris productius: Taxa de Parts, Nombre de garrins Nascuts Vius per part, i Productivitat Numèrica. Les aspirants es classifiquen per la seva grandària, fixant cinc categories en funció del nombre de truges en l’explotació (1a fins a 200 truges; 2a de 201 a 500; 3a de 501 a 1.000; 4a de 1.001 a 2.000 i 5a més de 2.001 truges).

En aquesta edició el nombre de granges analitzades ha estat de 636, amb una mitjana de 973 truges per explotació i un total, per tant, de 618.828 reproductores, el que representa aproximadament el 30 % del cens nacional.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: