Nova acció de la Unió Europea per protegir la biodiversitat de les espècies invasores problemàtiques

La Comissió Europea ha proposat una nova legislació per prevenir i gestionar l’amenaça creixent de les espècies invasores. Actualment hi ha a Europa més de 12.000 espècies alienes al seu medi natural, gairebé el 15% de les quals són invasores, i el seu nombre augmenta ràpidament. La proposta té per objecte abordar els problemes que plantegen aquestes espècies, que són:

  • Problema econòmic. Les espècies al·lòctones invasores causen anualment a Europa uns danys estimats en almenys 12.000 milions d’euros a la salut humana (per exemple, la vespa asiàtica o el mosquit tigre, que poden tenir efectes mortals), a les infraestructures (la fallopia japonica als edificis) i a l’agricultura (el coipú als conreus).
  • Problema ecològic. Les espècies invasores poden malmenar seriosament els ecosistemes i provocar l’extinció de les espècies necessàries per mantenir l’equilibri del medi natural. Per exemple, el cirerer americà pertorba els ecosistemes forestals, i l’esquirol de les Carolines desplaça l’esquirol vermell autòcton. Les espècies exòtiques invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món després de la pèrdua d’hàbitats.
  • Problema estratègic. Molts Estats membres ja dediquen considerables recursos a afrontar aquest problema, però els seus esforços no són eficaços si es limiten a l’àmbit exclusivament nacional.  Per exemple, la campanya d’eradicació del julivert gegant a Bèlgica no donarà cap resultat si l’espècie hi torna a entrar a través de França.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, ha declarat: “La lluita contra les espècies al·lòctones invasores és un bon exemple dels avantatges de treballar junts. La legislació que proposem contribuirà a protegir la biodiversitat, ens permetrà centrar-nos en les amenaces més greus i ens ajudarà a augmentar l’eficàcia de les mesures nacionals i a assolir resultats de la manera més rendible.  Espero col·laborar amb els Estats membres i el Parlament Europeu per implantar aquesta legislació i intensificar els esforços per abordar aquest greu problema arreu d’Europa”.

Anàlisi de riscos i de proves científiques

La proposta es centra en una llista d’espècies al·lòctones invasores problemàtiques per a la Unió, que es compilarà amb els Estats membres a partir d’una anàlisi de riscos i de proves científiques. Les espècies incloses a la llista es prohibiran a la UE, és a dir, no es podran importar, comprar, vendre, utilitzar ni alliberar. S’adoptaran mesures especials davant les dificultats que es plantegin per als comerciants, criadors o propietaris d’animals de companyia durant el període transitori.

S’inclouen tres tipus d’intervenció:

  • Prevenció. Els Estats membres organitzaran controls per prevenir la introducció intencionada de les espècies en qüestió. Ara bé, moltes s’introdueixen a la UE de manera no intencionada, com a contaminants en mercaderies o atrapades en contenidors. Els Estats membres hauran de detectar aquestes vies d’introducció i prendre les mesures correctores necessàries.
  • Alerta primerenca i resposta ràpida. Quan els Estats membres detectin que una espècie problemàtica per a la Unió s’estigui establint, prendran mesures immediates per tal d’eradicar-la.
  • Tractament de les espècies al·lòctones invasores ja establertes: els Estats membres hauran d’aplicar les mesures necessàries per reduir al mínim els perjudicis que puguin causar.

La proposta fomenta el canvi cap a un criteri harmonitzat i més preventiu i eficaç que redueixi a llarg termini el cost dels danys i de la intervenció.

El Parlament Europeu i el Consell estudiaran el Reglament proposat. Els Estats membres participaran plenament en la compilació de la llista i podran proposar que s’hi incloguin espècies. El règim es complementarà amb un mecanisme de suport informatiu, la xarxa europea d’informació d’espècies exòtiques.

3 Respostes

  1. Reblogueó esto en Sudaka Topoy comentado:
    Add your thoughts here… (optional)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: