Dues obres sobre plantes forestals i el Castell del Remei guanyen el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel

Les obres Producción y manejo de semillas y plantas forestales, de diversos autors, editada pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, i El Castell del Remei (Terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell), de Jaume Mateu, publicada per Pagès Editors, han guanyat ex aequo la 42a edició del Premi del Llibre Agrari, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i que té una dotació de 6.000 euros. Un total de 42 obres (11 més que l’any passat) han participat en la convocatòria d’enguany del Premi del Llibre Agrari, l’únic d’aquestes característiques convocat a l’Estat espanyol.

El Premi del Llibre Agrari és patrocinat pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida, el Col·legi Oficial d’Enginyers de Monts i  Caixabank.Portada Producción y manejo de semillas...1

Producción y manejo de semillas y plantas forestales és un una acurada recopilació de les espècies vegetals més importants —103 en total— destinades a la repoblació forestal en la que han participat un centenar d’especialistes procedents d’universitats, centres de recursos genètics i altres entitats relacionades amb el tema. L’obra està dividida en dos volums i inclou, a més d’una extensa fitxa de cada planta (amb informació sobre la biologia reproductiva, distribució i les tècniques de maneig), nombroses fotografies, quadres i gràfics dels hàbitats climàtics (temperatures, pluviometria) de les espècies consignades. El llibre també incideix en la legislació sobre la comercialització dels materials de reproducció i consells sobre el seu ús, així com informació sobre la producció de plantes (llavors i plançons) i els objectius i planificació de les repoblacions.

El Jurat del Premi del Llibre Agrari ha incidit en “el valor d’aquest treball ingent de recopilació i actualització de dades, fruit de 8 anys de recerca, que pot esdevenir de gran utilitat  tant per a gestors forestals com per a empreses productores de llavors i plançons”.

L’obra ha estat coordinada por Jesús Pemán (Universitat de Lleida), Rafael Mª Navarro (Universidad de Córdoba), Juan Luis Nicolás (Centro Nacional Recursos Genéticos El Serranillo), Maria Aranzazu Prada (Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana) i Rafael Serrada (Centro Investigación Forestal INIA).

La història del Castell del Remei

El Castell del Remei (Terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell) repassa la història de l’explotació agrària del Castell del Remei, a la plana de Lleida (comarca de la Noguera), des de mitjans del segle XIX, amb l’adquisició de la mateixa per part de la família Girona, fins a l’any 1982, en que passa a la família Cusiné.Portada Castell del Remei

El Jurat ha valorat “el valuós treball de recopilació històrica per explicar l’evolució de la que durant quasi un segle ha estat una de les millors explotacions agràries de la plana de Lleida, amb una constant incorporació d’innovacions agrícoles que l’ha convertit en un punt de referència a tot Catalunya”. L’autor, Jaume Mateu Giral, és professor emèrit de l’Àrea d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de Barcelona. Ha publicat, entre altres, La vida econòmica a les terres de Lleida (1850-2005), El tresor dels Canals d’Urgell, Terra i treball a les Garrigues i El procés d’especialització oliverera, 1850-1950: Història d´un fracàs?

En aquesta edició del certamen el Jurat ha volgut “premiar dues obres molt interessants però totalment diferents quant al plantejament, ja que Producción y manejo de semillas y plantas forestales és un llibre de caràcter molt tècnic i El Castell del Remei és un treball que té un interès bàsicament històric, econòmic i sociològic”.

42 llibres presentats

L’edició d’enguany ha destacat per l’augment notable (un 35%) de les obres presentades, un total de 42, i per la gran varietat i -en alguns casos- per l’originalitat de les temàtiques tractades. Els àmbits temàtics de les obres presentades són els de botànica, plagues, gastronomia, horticultura urbana i rural, biotecnologia agrària, ramaderia, malalties dels animals domèstics (veterinària), insectes, espais naturals, medi ambient, cultius de fruita i de plantes, flora, micologia, enginyeria de regs, agricultura ecològica i agricultura de proximitat.

El lliurament del premi es durà a terme en el decurs de la cerimònia de cloenda de la 59a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, saló que tindrà lloc del 26 al 29 de setembre d’enguany. En aquest acte, l’autor guardonat exposarà els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora i rebrà el premi en metàl·lic i el diploma corresponent.

El jurat és integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de les institucions patrocinadores.  Els membres del jurat són Antoni Nadal, del Col·legi d’Enginyers de Monts de Catalunya (president); Maria Mercè Aniz, del Col·legi d’Enginyers de Monts de Catalunya; Carles Estaran i Joan Antoni Martín, del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya; Carmen López i Josep Torra, del Col·legi de Veterinaris de Lleida; Francesc Clarisó, Isabel Perea i Carles Bernat, del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya. Actua com a secretari Santiago Planas, del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: