La Comissió obre una consulta per evitar el malbaratament de menjar i garantir un sistema alimentari eficient

Cada any es llencen a Europa uns 89 milions de tones de menjar. En paraules del comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik: “tant moralment com econòmicament, això és inacceptable. És espantós pensar en la quantitat de recursos necessaris per produir aquests 89 milions de tones que al final estem malbaratant. Al sistema hi ha alguna cosa que no funciona”.

Els aliments són indispensables per viure. Són una part important de la nostra identitat cultural i de l’economia, però cada vegada més estudis es plantegen la sostenibilitat a llarg termini de les tendències actuals de la producció i del consum. El sistema alimentari afecta considerablement al medi ambient, entre d’altres a través de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’ús del sòl i dels recursos hídrics, la contaminació, l’esgotament del fòsfor o els efectes del productes químics com ara herbicides i plaguicides.

Per això la Comissió Europea (CE) vol recollir opinions sobre el sistema europeu de producció i consum d’aliments. La consulta demana idees als interessats, els ciutadans, les empreses, les ONG i les autoritats públiques, sobre les mesures immediates que es podrien prendre per reduir el malbaratament d’aliments i, més en general, sobre la manera de garantir que el sistema faci un ús eficient dels recursos. Les idees comunicades serviran per a una comunicació sobre l’alimentació sostenible que es publicarà durant aquest any.

Es preguntarà als participants quines haurien de ser les prioritats, com es pot mesurar l’impacte de la producció alimentària, com fomentar cadenes de producció i distribució i models de consum més sostenibles, com evitar i reduir el rebuig d’aliments i quines són les polítiques més adients per abordar aquests reptes.

Oberta fins l’1 d’octubre

La consulta estarà oberta fins a l’1 d’octubre de 2013. La Comissió té previst presentar dins aquest any una comunicació sobre l’alimentació sostenible que reuneixi les idees i dediqui una atenció especial al problema del rebuig dels aliments i la manera de reduir-lo al llarg de la cadena alimentària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: