El 77% dels europeus estan preocupats per l’impacte ambiental dels productes

Una nova enquesta de la Comissió Europea (CE) assenyala que la majoria dels europeus estaria disposada a canviar els hàbits de consum i comprar productes més ecològics, però molts pensen que no estan ben informats i desconfien de les indicacions ecològiques dels fabricants. L’enquesta sobre les actituds dels europeus davant la creació del mercat únic de productes ecològics indica que el 77% dels enquestats estan disposats a pagar més per productes que siguin respectuosos del medi ambient si poden confiar que realment ho són. Ara bé, tant sols una mica més de la meitat dels ciutadans de la UE (55%) es consideren informats de l’impacte ambiental dels productes que compren.

frutas-y-verduras-biocuidadosEl comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, ha declarat: és clar que tots volem que hi hagi més productes ecològics als prestatges, però aquesta enquesta revela que a la majoria ens desconcerten els reclams ecològics i no ens en fiem. Això no és bo per als consumidors ni compensa les empreses que realment s’estan esforçant. Estem col·laborant amb les empreses i d’altres interessats per tal d’aportar la informació creïble que els consumidors busquen quan compren i contribuir això al creixement dels mercats i a la creació d’oportunitats d’innovació i inversió en economia verda”.

Portugal i Malta, al capdavant

La gran majoria dels ciutadans de la UE pensa que comprar productes ecològics pot incidir de forma decisiva en el medi ambient (89%) i que aquests productes són tan efectius com els altres (74%). Els països on els ciutadans confien més que els productes etiquetats com a ecològics són menys perjudicials per al medi ambient són Portugal (84%), Malta (82%), Franca (81%) i Bèlgica (81%). En canvi, la confiança és molt menor a Alemanya (44%), Romania (46%) i els Països Baixos (47%).

Una mica més de la meitat dels ciutadans de la UE (52%) confia en general en les indicacions dels productors sobre el comportament ecològic dels productes, però la majoria (54%) desconfia dels informes de les empreses sobre el seu propi comportament ambiental. Els ciutadans que més consideren exagerades o enganyoses les declaracions en aquest sentit són els de Romania (40%), Bulgària (40%), Grècia (39%) i Letònia (37%). Els que menys, els de Malta (17%) i Estònia (20%). Tot i això, s’observa un suport ferm al fet d’obligar les empreses a publicar informes sobre el seu comportament ecològic global i el dels seus productes (69%).

Ampliació de la garantia de fiabilitat

Dos terços (66%) dels ciutadans de la UE estarien disposats a pagar més per un producte si la seva garantia de fiabilitat s’ampliés a cinc anys. Més de nou de cada deu enquestats (92%) pensen, a més, que s’hauria d’indicar la vida útil prevista del producte. Els últims dotze mesos gairebé la meitat dels enquestats (47%) han decidit no fer reparar un producte defectuós perquè la reparació era massa cara.

Una proporció significativa dels enquestats (45%) no considera segur consumir aliments després de la data indicada a la menció “Consumir preferentment abans de”. Això significa que cada dia es llencen grans quantitats d’aliments que encara són comestibles. Més de tres quartes parts dels ciutadans de Suècia (81%), Àustria (77%) i el Regne Unit (77%) consideren segur consumir aliments després d’aquesta data. A Romania i Lituània, en canvi, menys d’un de cada cinc enquestats és d’aquest parer (14% i 17% respectivament).

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: